Президент України Віктор Янукович 13 жовтня підписав закон (№ 3795-VI), який регулює відносини між кредиторами і споживачами фінансових послуг. Законопроект передбачає усунення існуючої колізії між нормами закону про заставу, який передбачає стягнення заставного майна на основі виконавчого напису нотаріуса, і закону про забезпечення вимог кредиторів, норми якого не вказують на виконавчий напис нотаріуса як підставу для звернення про стягнення рухомого майна боржника. Передбачається, що особі, яка виселяється за необслуговування кредиту на житло, надається постійне житлове приміщення, вказане у рішенні суду.
Крім того, позичальник не зобов'язаний сплачувати кредитору додаткові комісії та збори, які не були зазначені в договорі; кредитор не має права відмовити позичальникові у прийнятті платежу при достроковому погашенні кредиту і не може встановлювати будь-яку плату за це. Дія цього закону буде поширюватися тільки на нові договори, які були укладені після набуття законом чинності. (Http://www.rbc.ru)

Довідка "SQ". Відповідний законопроект (під № 7351 від 1 лютого 2011 р.) Верховна Рада ухвалила 22 вересня. 1 серпня В.Янукович наклав вето на законопроект, після чого ВР прийняла його із змінами президента.

"Мегабанк" у черговий раз визнаний переможцем конкурсу на касове обслуговування з оплати готівкою чеків органів Держказначейства у 2012-2014 рр. У результаті повноваження на касове обслуговування бюджетних організацій за чеками Держказначейства "Мегабанк" отримав у всіх регіонах України, де працюють підрозділи банку. Як повідомила прес-служба банку, "Мегабанк" обирається Держказначейством України для оплати готівкою чеків органів казначейства і здійснює касове обслуговування бюджетних організацій за вказаними напрямками, починаючи з 2002 р. У банку відкриті рахунки 31 територіального органу Держказначейства України. Через "Мегабанк" здійснюють касове обслуговування за чеками казначейства близько 1 тис. бюджетних організацій, які протягом 9 місяців цього року вже отримали в "Мегабанку" більше 300 млн. грн. готівкою.
http://www.megabank.net/ru/

Довідка "SQ". ПАТ "Мегабанк" (Харків) діє на ринку банківських послуг з 1990 р. Регіональна мережа банку нараховує 198 підрозділів у 25 регіонах України. За класифікацією НБУ, входить до групи середніх банків. На 1 липня 2011 р. активи банку складають 3,6 млрд.грн., кредитно-інвестиційний портфель - 2,95 млрд. грн., прибуток цього року - 1,37 млн.грн.

"НАДРА БАНК" запропонував клієнтам здійснювати всі банківські операції через інтернет. Запроваджена у банку послуга "Інтернет-банкінг" дозволяє, зокрема, дистанційно отримувати інформацію про залишки на рахунках; погашати кредити в банку; переводити з картки на картку кошти, емітовані банком; здійснювати платежі на користь третіх осіб. Отримати доступ до послуги "Інтернет-банкінг" клієнт може за допомогою реєстрації на сайті банку (http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". Банк "Надра" заснований 1993 р. За даними НБУ, за розміром загальних активів на 1 квітня 2011 р. банк займав 12-е місце (22,449 млрд. грн.) серед 176 діючих у країні банків. У липні 2011 р. австрійська компанія "Centragas Holding GmbH" (належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%) стала найбільшим акціонером банку "Надра" з часткою 89,97%.