Проект санации завода им.Шевченко предполагает значительное сокращение персоналаГосподарський суд Харківської області планує 28 вересня розглянути проект плану санації ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". Про це 14 вересня повідомив голова профкому заводу Віктор Винников. За його словами, план санації, що склав керуючий санацією Олександр Байдацький, 9 вересня направлено в Міністерство промислової політики України.

Як повідомив В.Винников, профспілка створила на заводі робочу групу з вивчення плану санації. Попереднє ознайомлення з ним виявило ряд проблемних питань. Зокрема, не зрозуміло, як планують погашати поточну заробітну платню, місячний фонд якої на заводі становить 3,1 млн.грн. (2 млн.грн. видають працівникам, а решта суми надходить до загальнообов'язкових фондів). Зараз загальна заборгованість із зарплатні на підприємстві (за 2010 р. і минулі роки) становить близько 20 млн.грн. Заплановано, що в межах виконання замовлень ДП "Завод ім.Малишева" на завод ім.Шевченка надійдуть кошти, а також близько 300 тис.грн. повинно надійти за програмою телефонізації сільської місцевості країни. Суттєві надходження коштів очікують тільки в 2011 р. за програмою співпраці з ВАТ "Турбоатом" (Харків, постачання обладнання для Ростовської АЕС, Росія). Почати постачати устаткування на АЕС мають в кінці літа.

За словами В.Винникова, план санації передбачає продаж незадіяних у виробництві площ на 68 млн.грн. Чи буде попит на ці площі і чи вдасться їх продати за тією ціною, яку планує санатор, сказати складно. Адже зараз у Харкові вже намагаються продати свої площі низка держпідприємств. Передбачає план санації і скорочення персоналу. Зокрема, належить уточнити в санатора, скільки ж збираються скоротити людей, оскільки обговорюють дві цифри - 924 і 820 чол. До Нового року мають скоротити близько 350 чол. Санатор обіцяє, що скорочення відбудеться з виплатою всієї належної заборгованості людям, що потрапили під скорочення. Ряд працівників заводу висловлює бажання звільнитися, якщо їм погасять заборгованість із зарплатні, і профспілка домагатиметься, щоб так і сталося. Після скорочення персоналу завод стане більш конкурентоспроможним, зазначив В.Винников.

Довідка "SQ". Олександра Байдацького в серпні було призначено керуючим санацією на ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". Досвід роботи О.Байдацького арбітражним керуючим - близько п'яти років.

ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. Заборгованість із зарплатні на заводі становить близько 20 млн.грн. На заводі працює близько 2 тис.чол. Обсяг виробництва за перший квартал 2010 р. становив 4,2 млн.грн. У 2008 р. обсяг виробництва заводу становив 110 млн.грн., у 2009 р. - 20 млн.грн.

Господарський суд Харківської області в серпні 2009 р. порушив справу (№ 50/120-09) про банкрутство заводу ім.Шевченка. Керуючим санацією було призначено Дмитра Задружного, який написав заяву про звільнення в червні 2010 р.