Ділянки залізниці в Харківській області увійшли до програми електрифікації ДАЗТ "Укрзалізниця" на 2011-2016 рр. Про це 14 травня повідомили "SQ" у прес-службі "Укрзалізниці". Реалізація програми дозволить збільшити пропускну спроможність залізниць, впровадити швидкісний рух поїздів, підвищити економічну ефективність залізничного транспорту. Орієнтовно обсяг капітальних вкладень у рамках програми по всіх залізницях складе 17 млрд. 303 млн.грн., річний економічний ефект в 2016 р. складе 2,1 млрд.грн., середній термін окупності проекту - 8,2 року.

За даними "Укрзалізниці", на Південній залізниці, управління якої знаходиться в Харкові, планується електрифікувати ділянку Полтава-Красноград-Лозова на напрямку основного коридору впровадження прискорених і швидкісних поїздів Львів-Київ-Полтава-Донецьк, ділянка Полтава-Кременчук на напрямку Тополі- Куп'янськ-Основа-Люботин-Полтава-Кременчук-Знам'янка, ділянка Ворожба-Суми-Люботин на напрямку Конотоп-Люботин-Полтава, а також ділянка Красноград-Новомоськовськ для впровадження швидкісного руху на напрямку Київ-Дніпропетровськ.

Довідка "SQ". Основна електрифікація залізничного транспорту в Україні була проведена в 60-80-і рр. 20-го сторіччя. У той час на рік вводилося в експлуатацію 500-600 км нових електрифікованих ліній. За роки незалежності України було електрифіковано 1 тис. 700 км шляхів. Зараз довжина електрифікованих шляхів України становить 9 тис. 877 км, у тому числі на постійному струмі - 4 тис. 764 км.