Асоціація українських банків (АУБ) виступає з ініціативою спрощення не тільки продажу, але й купівлі валюти громадянами. Як говориться в заяві АУБ, "голова Національного банку України Сергій Арбузов у заяві від 12 жовтня 2011 р. повідомив, що НБУ "тимчасово спрощує процедуру купівлі банками готівкової іноземної валюти у фізичних осіб". При цьому підкреслюється, що банкам дозволяється при пред'явленні будь-якого документа (а не тільки паспорти) і без його копіювання лише купувати валюту у фізичних осіб. У той же час процедура продажу населенню іноземної валюти не змінена, тому й надалі, відповідно до постанови НБУ № 278, при купівлі фізичними особами валюти в банку вони повинні пред'являти паспорт, який працівники банку в обов'язковому порядку повинні ксерокопіювати. Підтримуючи спрощення Нацбанком процедури купівлі банком валюти у громадян, Асоціація українських банків у той же час вважає, що також має бути спрощена процедура продажу банком валюти фізичним особам, якщо такі операції не перевищують хоча б одну тисячу доларів USA". Як відзначають в АУБ, контролю громадян через ідентифікацію повинні підлягати лише великі операції з купівлі іноземної валюти. (Http://aub.org.ua)

Довідка "SQ". З 23 вересня в Україні діють нові правила обміну валюти, згідно з якими купити або продати валюту можна тільки при пред'явленні і ксерокопіюванні паспорта. 12 жовтня НБУ вніс зміни до цих правил, скасувавши ксерокопіювання паспортів.

Банк "Хрещатик" відкрив кореспондентський рахунок в угорських форинтах на балансі "JP Morgan Chase Bank" (London Branch), збільшивши, таким чином, перелік іноземних валют для розрахункових операцій до 22 видів і розширивши кореспондентську мережу до 86 рахунків типу "ностро", відкритих у 45 банках світу. Як зазначила начальник управління кореспондентського бізнесу банку Лідія Кучерова, "наявність коррахунку в угорській національній валюті сприятиме розширенню бізнес-відносин та активізації розрахунків клієнтів в умовах розвитку співпраці між Україною та Угорщиною, збільшенню обсягів товарообігу, розробці та реалізації спільних програм і проектів, зокрема , у сфері високих технологій, а також розвитку прикордонної співпраці та активізації співпраці з регіоном Закарпаття".

Також для диверсифікації валютних ризиків клієнтів банк "Хрещатик" пропонує банкам-партнерам такі види валют для розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, як узбецькі суми, китайські юані та індійські рупії. (Http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "Хрещатик" засноване  1993 р. Мережа банку включає 174 установ у Києві та інших регіонах України. Найбільшими акціонерами банку є ТОВ "КФ Укрфінком" (37,6724%) і Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (25% +1 акція ). На 1 березня 2011 р. чисті активи - 7,194 млрд. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 4,81 млрд. грн., депозити юридичних осіб - 1,73 млрд. грн., депозити фізосіб - 3004000000 грн. фінансовий результат - 17,9 млн. грн.

"Ерсте Банк" видав перший кредит на розвиток соціального підприємства переможцю спільного проекту "Ерсте Банку", Британської ради в Україні, фонду "Східна Європа" і "PricewaterhouseCoopers" в Україні "Сприяння розвитку соціального підприємництва в Україні". Переможцем став медичний реабілітаційний центр "Здоров'я" з Новоазовська Донецької області. Автори проекту отримали беззаставний кредит від "Ерсте Банку" з пільговою відсотковою ставкою, що склала 12% річних у гривні терміном на 5 років. "Це дозволить підприємству вийти на принципово новий рівень обслуговування. Завдяки добудові стаціонару медичний центр Здоров'я" зможе прийняти набагато більше пацієнтів з інших міст, а це близько двох тисяч клієнтів на рік, збільшити і поліпшити якість послуг, що надаються центром зараз, розширити спектр немедичних послуг, відкривши на території дитяче кафе, сауну та басейн", - зазначила керівник МРЦ "Здоров'я" Людмила Черікова, повідомили "SQ" у прес-службі банку.

Довідка "SQ". У проекті взяли участь більше 80 соціальних підприємців з різних галузей з різним ступенем розвитку бізнесу. На конкурс бізнес-планів надійшло 20 проектів, кожен з яких покликаний вирішити гостру соціальну проблему. У зв'язку з відсутністю єдиних вимог до соціального бізнесу, затверджених на рівні продукту, до кожного проекту застосовується індивідуальний похід у залежності від потенціалу і потреб бізнесу.

АТ "Ерсте Банк" ("Erste Bank") - універсальний банк, який надає повний перелік банківських продуктів та послуг фізичним та юридичним особам, у тому числі депозити та поточні рахунки, зарплатні проекти та платіжні картки, розрахунково-касові послуги, фінансування проектів, казначейські послуги тощо З 2006 р. АТ "Ерсте Банк" є частиною "Erste Group", яка купила 100% акцій українського банку "Престиж".