З 1 січня почали діяти деякі зміни в податковому законодавстві. Про це повідомила "SQ" начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великим платниками податків у Харкові Тетяна Рула.

За її словами, з січня в обов'язковому порядку необхідно реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних накладні на постачання підакцизних та імпортних товарів незалежно від суми ПДВ у них, а також інші накладні, в яких сума ПДВ більша 10 тис. грн. З 1 січня ставка податку на прибуток підприємства знижена на 2% і до 31 грудня цього року становитиме 21% (п.10. Підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України). У той же час ставка екологічного податку зберігається на рівні 2011 р. і становить 50% ставок, передбачених ст. 243-246 Податкового кодексу.

Як повідомила Т.Рула, податок на нерухоме майно (без земельної ділянки) вводиться з 1 липня 2012 р., а не з 1 січня, як планувалося раніше (п.1 ст. 265 розділу XIX Податкового кодексу).

Також начальник відділу уточнила, що платники податку на землю (крім фізичних осіб) подають податкову декларацію на цей рік до інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки не пізніше 20 лютого цього року. Раніше граничним терміном надання такої звітності було 1 лютого (п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу).