Поезд Харьков-Москва будет ходить быстрееДАЗТ "Укрзалізниця" спільно з ВАТ "Російські залізниці" працює над спрощенням прикордонно-митного контролю для пасажирів поїзда № 20/19 Харків-Москва. Про це повідомили "SQ" у прес-службі "Укрзалізниці". Спрощена процедура буде схожа на ту, яка реалізована для поїзда № 1/2 Київ-Москва. "Поки складно сказати точно, на скільки скоротиться час поїздки в поїзді Харків-Москва", - відзначили у прес-службі.

Як уточнили "SQ" у прес-службі адміністрації залізниць, зараз ведеться робота з визначення пунктів проведення митного контролю й інших варіантів прискорення руху поїзда. Ця робота буде закінчена не пізніше кінця жовтня, і тоді буде опублікована точна інформація.

За даними прес-служби, зараз проводяться засідання російсько-української групи, також "Укрзалізниця" і Південна залізниця радяться з Держприкордонслужбою, Держмитслужбою, Харківським прикордонним загоном і обласною митницею із впровадження спрощених контрольних процедур у Харкові та Москві.

Довідка "SQ". Про спрощення прикордонно-митного контролю при курсуванні поїздів Київ-Москва та Харків-Москва йдеться в актуалізованому плані заходів щодо реалізації Концепції інтеграції транспортних систем України та Росії на 2011-2014 рр., який 28 вересня 2011 р. підписали в Одесі віце-прем'єр- міністр України - міністр інфраструктури Борис Колесников і міністр транспорту Росії Ігор Левітін.

Завдяки спрощенню прикордонно-митних процедур та підвищенню маршрутної швидкості (до 100 км/год) час поїздки поїзда Київ-Москва було зменшено на 1 годину. Зараз час у дорозі складає в напрямку Москви - 8 год. 26 хв., у напрямку Києва - 8 год. 42 хв. Інші потяги з Києва і Харкова на Москву їдуть близько 12 годин.