ДП "Харківський бронетанковий ремонтний завод" (ХБРЗ) успішно завершило випробування модернізованого танкового двигуна типу 5ТД. Про це повідомили "SQ" на заводі. У результаті модернізації потужність двигуна збільшилася з 700 к.с. до 850 к.с (один варіант модернізації) і до 900 к.с. (другий варіант модернізації). Передбачається, що двигун з потужністю 850 к.с. буде використовуватися на танках Т-64, а 900 к.с. - на танках Т-72.

Як повідомили на заводі, конструкторська розробка модернізації двигунів була замовлена ​​на казенному підприємстві "Харківське КБ з двигунобудування". За розробку завод повністю розрахувався з КБ, і всі права на двигуни належать заводу. Надалі планується відправити двигуни за кордон для отримання експертного міжнародного висновку. Найімовірніше, двигун потужністю 900 к.с. буде відправлений до Ізраїлю на тестові випробування. Можливо, ізраїльські фахівці дадуть рекомендації щодо поліпшення характеристик дизеля.

За інформацією бронетанкового заводу, підприємство готове поряд з ДП "Завод ім.Малишева" (Харків) забезпечити модернізованими двигунами спецпризначення будь-який контракт. Перевага модернізації в тому, що вона обходиться дешевше виготовлення нового двигуна, а в України великі запаси 700 сильних двигунів.

Довідка "SQ". ДП "Харківський бронетанковий ремонтний завод" спеціалізується з проведення капітальних ремонтів та модернізації танків Т-64, Т-80, Т-72 і танкових двигунів 5ТДФ і ВМД-1250. Завод також виробляє ремонт танкових прицілів, лазерних далекомірів і комплексу керованого озброєння. До моменту розвалу СРСР завод виробляв капремонт близько 60 танків і 55 двигунів на місяць.

За результатами першого кварталу 2011 р. середня зарплата на ХБРЗ становить 3,1 тис.грн. Планові обсяги виробництва були виконані повністю. Щорічне зростання обсягів виробництва становить 10-15%.