Зарплату нижче мінімальної (менше 900 грн. - "SQ") виплачують своїм співробітникам 1362 підприємства Харківської області. Про це 11 травня на загальних зборах членів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області повідомила голова постійної комісії з питань бюджету Харківської облради Людмила Немикіна. За її словами, такі підприємства є практично у всіх районах області. Ще 1950 підприємств області платять своїм співробітникам зарплату нижче середньообласної - менше 2 тис.грн.

Також Л.Немикіна зазначила, що заборгованість із зарплати на харківських підприємствах становить 153 млн.грн. "Порівняно з початком року борг збільшився майже на 25 млн.грн. У результаті цього місцеві бюджети недоотримали понад 20 млн.грн.", - підкреслила голова комісії.

За словами Л.Немикіної, близько 40% зарплати в області виплачується "в конвертах". "Якщо б з цієї зарплати були виплачені всі податки, то Харківська область додатково отримала б 1 млрд. грн., а надходження до Пенсійного фонду досягли б 11 млрд. грн.", - заявила Л.Немикіна. Вона також відзначила. що продовжує виплачуватися зарплата в натуральній формі. Через це на 1 квітня місцеві бюджети недоотримали 18 млн.грн. Найбільше недоотримано у Лозовій - більше 5 млн.грн., у Харківському районі - понад 4,5 млн.грн., Зміївському - понад 1 млн.грн.

Довідка "SQ". Як повідомила 24 квітня начальник Головного управління праці та соцзахисту населення ХОДА Олена Захуцька, на державних підприємствах області зосереджено 115,5 млн.грн. заборгованості із зарплати. Заборгованість із зарплати на комунальних підприємствах на 1 квітня склала 5,2 млн.грн., що на 2,5 млн.грн. менше, ніж на 1 березня. Заборгованість на підприємствах приватної та колективної форм власності зменшилася на 4 млн.грн. і склала 16,5 млн.грн.