ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" і "Chemieanlagenbau Chemnitz GmbH" ("С.А.С.", Німеччина) 10 листопада підписали угоду про будівництво установки ізомеризації легкої фракції бензину на Шебелинському газопереробному заводі (ГПЗ, Балаклійський район, Харківська область ). Про це повідомили "SQ" у прес-службі "Укргазвидобування". Угода була підписана в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості в присутності міністра Юрія Бойка і посла Німеччини в Україні Ганса-Юргена Гамзета.

За даними прес-служби, угода передбачає розробку детального проекту, постачання обладнання, шеф-монтаж і пусконалагоджувальні роботи. Вартість операції складає 44 млн. 700 тис.євро, продуктивність установки ізомеризації - 300 тис.т на рік. Установка поліпшить якісні показники бензину Шебелинського ГПЗ до ДСТУ 4839:2007 (відповідає екологічним нормам Євро-4). Компанія також збільшить обсяги виробництва бензину А-92 і А-95.

"Будівництво установки ізомеризації дозволить збільшити випуск високооктанових бензинів на 15%, а загальна глибина переробки досягне 93%", - заявив директор ДК "Укргазвидобування" Юрій Борисов.

Довідка "SQ". Процес ізомеризації передбачає виробництво високооктанових компонентів бензину з низькооктанових фракцій. Дана технологія є одним з найбільш ефективних засобів підвищення октанового числа бензинів. Раніше ДК "Укргазвидобування" придбала ліцензію UOP (США) на процес "Penex" і отримала базовий проект технологічної частини установки.

"Укргазвидобування" є найбільшою газовидобувною компанією України, яка забезпечує понад 70% загального видобутку газу в країні. Провідним підрозділом з переробки в структурі ДК "Укргазвидобування" є Шебелинський газопереробний завод, який здійснює виробництво бензину А-76, А-92, А-95, дизельного палива, скрапленого газу, уайт-спіриту, мазуту, бітуму, біопалива та інших нафтопродуктів.

"Chemieanlagenbau Chemnitz GmbH" (Хемніц, Німеччина) - інжинірингова компанія з досвідом роботи більше 40 років. Компанія працює на території України, Росії, Казахстану, Узбекистану та інших країн. В активі компанії 58 установок підготовки сирої нафти, найбільші реалізовані проекти: установка підготовки нафти в Каламкас (Казахстан) і АВТ-6 на "Салаватнефтеоргсинтез" (Росія). Компанія має представництва в Москві, Алмати та Києві.