Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) виділить ПАТ "Мегабанк" (Харків) кредит у розмірі 13,5 млн. дол. у рамках Української програми підвищення енергоефективності (UKEEP). Як повідомили "SQ" у прес-службі банку, мета цієї програми - фінансування і підтримка інвестицій в енергозбереження і використання поновлюваних джерел енергії, інвестування в раціональне використання енергоресурсів організаціями приватного сектора. Кредит надається терміном на 5 років.

У прес-службі зазначили, що це вже третій проект ЄБРР з "Мегабанком". На сьогодні банк реалізує дві довгострокові програми підтримки підприємств мікро-, малого та середнього бізнесу в рамках укладених кредитних угод з ЄБРР (на суми 20 млн. дол. і 15 млн. дол.) У рамках нового проекту кредити також будуть видаватися підприємствам малого та середнього бізнесу відповідно до цільового призначення програми.

Підписання угоди відбудеться 14 листопада в ході другої церемонії вручення нагород UKEEP за кращі результати у впровадженні проектів підвищення енергоефективності (Київ, готель "Hyatt Regency Kiev", вул. Тарасової, 5, початок - о 19.00).

Довідка "SQ". UKEEP - кредитний продукт, розроблений ЄБРР для українських приватних компаній будь-якого сектору економіки, які бажають здійснити інвестиції у підвищення ефективності використання енергії чи створення джерел відновлюваної енергії, результатом яких буде скорочення споживання енергії, зростання виробництва власних енергоносіїв або ефективніше використання енергії. UKEEP стартувала у травні 2007 р. За цей період у рамках програми було схвалено 50 проектів загальною вартістю більш ніж 108 млн. дол. Впровадження цих проектів дозволяє щорічно економити понад 2 млн. МВт/год енергії і скорочувати викид в атмосферу більше 1 млн. тонн вуглекислого газу. UKEEP також надає безкоштовну технічну допомогу міжнародних експертів у сфері енергоефективності компаніям, у яких є проекти, що відповідають умовам фінансування UKEEP.

ПАТ "Мегабанк" діє на ринку банківських послуг з 1990 р. До складу акціонерів ПАТ входять ЄБРР, Німецький державний банк (KfW) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Регіональна мережа "Мегабанку" налічує 208 підрозділів у 25 регіонах України. Активи банку становлять 4 207 млн. грн., кредитно-інвестиційний портфель - з 102 млн. грн., капітал - 753 млн. грн., прибуток цього року - 2390 тис.грн. Банк надає повний спектр класичних банківських послуг, якими користується 424 000 клієнтів, у тому числі 120 тисяч одержувачів пенсій та інших видів соціальних виплат. Через систему Єдиного розрахункового центру банку оплачують комунальні послуги понад 2 млн. українських сімей (12% усіх платників України).