ВАТ "Турбоатом" (Харків) завершило виготовлення останнього, четвертого, робочого колеса для турбін ГЕС "Шеньсігоу", будівництво якої ведеться в повіті Ханьюань китайської провінції Сичуань на річці Дадухе. Як повідомили "SQ" у прес-службі заводу, 3 листопада у присутності представників замовника фахівці "Турбоатома" успішно провели функціональні та масляні випробування робочого колеса, про що був підписаний відповідний протокол. Обладнання здано під відвантаження.

Як відзначили на заводі, за умовами контракту, підписаного в 2008 р., "Турбоатом" забезпечує виготовлення та постачання чотирьох поворотно-лопатевих робочих колес діаметром 8,3 м для вертикальних гідротурбін типу "Kaplan" одиничною потужністю 165 МВт.

Зараз на ГЕС перше робоче колесо пущено в експлуатацію, друге - змонтоване й очікує пуску агрегату, третє знаходиться в монтажі.

Довідка "SQ". Введення ГЕС "Шеньсігоу" в експлуатацію намічене на 2011 р. Протягом двох років триватиме гарантійний період, після чого станція стає до ладу діючих ГЕС Китаю. Загальна номінальна потужність ГЕС "Шеньсігоу" складе 650 МВт.

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.