Китайські виробники намагаються зайняти нішу електромоторів ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) в постачаннях електродвигунів. Про це 10 червня на нараді в Харківській облдержадміністрації заявив директор "Електроважмашу" Віталій Чередник. За його словами,"Електроважмаш" є найбільшим постачальником тягових електродвигунів до СНД (частка експорту в обсязі реалізації продукції складає 75%). На частку заводу припадає близько 80% ринку тягових електродвигунів для тепловозів і електричок у Росії. Але при цьому українські залізниці не замовляють продукцію заводу протягом уже п'яти років. Більш того, один з українських заводів почав проводити модернізацію тепловозів китайськими двигунами. "І тепловози зараз стоять з цими двигунами під парканом", - зазначивВ. Чередник.

За його словами, подібна ситуація виникла з ВАТ "Львівський завод комунального транспорту" у рамках програми підготовки рухомого складу до Євро-2012. Цей завод випускає трамваї та тролейбуси. "У нас немає жодної рекламації по двигунах, які ми раніше постачали на цей завод. Але під Євро-2012 завод вирішив перейти на китайські електродвигуни", - відзначив В. Чередник.

За його словами, складна ситуація склалася і з участю в будівництві Дністровської ГАЕС. Устаткування, вироблене на "Електроважмаш", вже працює на цій електростанції. "Але є кроки, які робить японська компанія. А ми не можемо отримати статус єдиного постачальника в рамках державного тендеру. Тому ми не можемо укласти другий контракт на виробництво гідрогенератора. Адже проекти обладнання вже зроблені, і ми можемо почати виробництво цієї машини", - зазначив В. Чередник.

На нараді перший віце-прем'єр Андрій Клюєв дав розпорядження Міненерго та Мінпромполітики розібратися в ситуації з китайськими електродвигунами та обладнанням для Дністровської ГАЕС.

Довідка "SQ". Завод "Електроважмаш" заснований у 1946 р. в Харкові і є єдиним в Україні розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих електростанцій. В Україні генераторами "Електроважмашу" укомплектовано 70% теплових і 80% гідроелектростанцій. На підприємстві зайнято 5,5 тис. осіб.