Банк "Надра" змінив назву. З 4 лютого банк змінив назву з ВАТ "КБ "Надра" на Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра". Крім того, було прийнято рішення про переведення випусків простих і привілейованих іменних акцій банку з документарної форми існування у бездокументарну форму. "Тепер проводяться подальші заходи, пов'язані зі зміною установчих документів та дематеріалізацією акцій, які є передумовою для проведення капіталізації банку", - підкреслюється в повідомленні банку. (Http://banki.ua)

Довідка "SQ". Банк "Надра" є одним з чотирьох проблемних українських банків ("Укргазбанк", "Родовід Банк", банк "Київ"), питання стосовно якого має вирішитися урядом найближчим часом.

Акціонери банку "Форум" 10 лютого затвердили результати розміщення акцій банку на суму 1,5 млрд. грн. У результаті розміщення статутний капітал "Форуму" складе 5,93 млрд. грн. Рішення про додаткову емісію акцій було прийнято на загальних зборах акціонерів банку 14 жовтня 2010 р. "Регіон Центральної та Східної Європи залишається для групи ключовим стратегічним ринком, другим за важливістю після ринку Німеччини. Збільшення капіталу банку "Форум" додатково зміцнити базу для подальшого розвитку фінансового установи і дозволить продовжувати реалізацію його амбітні плани", - зазначив Вільгельм Нюзе, голова наглядової ради банку "Форум", якого цитує прес-служба банку. (Http://delo.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Банк" Форум "(Київ) створене 1994 р., входить до групи найбільших банків України за класифікацією НБУ. За даними НБУ, на початок 2011 року 94,5% акцій банку належало німецькому "Commerzbank". Згідно офіційного повідомлення банку в пресі, його чистий збиток у четвертому кварталі 2010 р. склав 1,2 млрд. грн., сукупні активи фінустанови за рік зменшилися на 27,9% - до 14,02 млрд. грн., чистий збиток банку в 2010 р. склав 3 , 28 млрд. грн.

У десяти банках України сконцентровано більше половини коштів, які бізнес розмістив на поточних і депозитних рахунках. За підрахунками "Prostobankir.com.ua", на 1 січня 2011 р. юридичні особи розмістили в банках України 164, 372 млрд. грн. своїх коштів. При цьому 50,88% коштів бізнесу лежать на поточних і депозитних рахунках десяти банків. Хоча концентрація капіталу юросіб в цих банках за останній рік дещо знизився: на початок 2010 р. на десятку найбільших банків припадало 51,18% коштів.

Банком, в якому бізнес-клієнти розмістили найбільшу кількість коштів, залишається "ПриватБанк". Правда, найбільший приріст серед найбільших банків в 2010 р. показав "Промінвестбанк" - обсяг коштів юросіб у цій установі збільшився на 77,6%. Другим за темпами приросту виявився "Донгорбанк", який у 2011 р. повинен об'єднатися з "Першим українським міжнародним банком" (збільшення на 63,5%).
Варто відзначити, що в двох банках з десятки відбувся відтік капіталу юросіб. Бізнес істотно скоротив обсяг своїх коштів в державному "Ощадбанку" - мінус 4,582 млрд. грн. (зниження на 48,2%). Також знизилася кількість коштів в "Альфа-Банку" - на 5,1%. За підсумками 2010 р. з десятки найбільших вибули "ОТПБанк" і "Брокбізнесбанк". Їхні місця в рейтингу зайняли "Донгорбанк" і "Сітібанк" (Україна). (Http://www.prostobankir.com.ua)

Російському "ВТБ" дозволили купити 100% акцій російського ж "Банку Москви". Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії задовольнила клопотання "ВТБ" про купівлю 100% акцій "Банку Москви". Виходячи із зростання показників ринкової концентрації та співвідношення часток конкурентів, ФАС Росії рекомендує збереження діяльності всіх філій, додаткових офісів та операційних офісів кредитних організацій, які будуть входити в одну групу осіб з ВТБ. (Http://www.investgazeta.net)

Довідка "SQ". В Україні "ВТБ" належить "ВТБ Банк", який займає 7-е місце за розміром активів серед українських банків (активи на початок жовтня - 30,8 млрд. грн.), "Банк Москви" також представлений в Україні дочірньою структурою - "БМ Банком" (48-е місце і 2,8 млрд. грн. відповідно).