З 1 жовтня набули чинності зміни, внесені законом від 7 липня 2011 р. (№ 3609-VI) у розділ "Екологічний податок" Податкового кодексу України (НКП). Згідно зі змінами, ввезення палива на митну територію України обкладається податком. Про це повідомила "SQ" начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у Харкові Тетяна Рула.

За її словами, згідно зі змінами, замість суб'єктів, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю паливом, податковими агентами, які повинні нараховувати та сплачувати до бюджету екологічний податок за викиди забруднюючих речовин пересувними джерелами, визначені виробники палива та імпортери палива. Також змінені об'єкт і база оподаткування, порядок обчислення, подання податкової декларації та сплати екологічного податку.

Так, при ввезенні палива на митну територію України імпортери повинні обчислювати суми екологічного податку на дату подання митної декларації для митного оформлення, виходячи з кількості фактично завезеного в Україну палива та ставок податку за відповідною формулою (п. 244.2 ст. 244 ПКУ). Також вони повинні платити податок до або в день подання митної декларації. Контроль за сплатою екологічного податку здійснюють митні органи.

Також начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи повідомила, що виробники палива, які здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника, суми податку обчислюють самостійно, щоквартально, виходячи з кількості фактично реалізованого палива та ставок податку за відповідною формулою. Платник екологічного податку подає податкові декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем ​​звітного кварталу, і платить податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем ​​граничного терміну подання податкової декларації.

Не є об'єктом обкладення екологічним податком обсяги палива, вивезеного з України в митних режимах експорту або реекспорту (та/або переробки на митній території України), засвідчені оформленою митною декларацією. Також не обкладаються екологічним податком мазут і пічне паливо, які використовуються в процесі виробництва тепло- й електроенергії.