В Харькове торжественно открыли украинско-российский технопарк "Слобожанщина"

Урочисте відкриття ТОВ "Українсько-російський технопарк "Слобожанщина" відбулося сьогодні, 10 жовтня, на території ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД". У церемонії відкриття взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов і генеральний консул Росії у Харкові Всеволод Філіпп. Засновники технопарку - Харківський національний університет ім В.Каразіна, Харківський національний університет радіоелектроніки, науковий парк "ФЕД" і Бєлгородський державний національний дослідницький університет (Росія).

За словами Ю.Сапронова, половина площ будівлі, наданої заводом для технопарку, поки що пустує. Їх належить заповнити інноваційними виробництвами. "У Харкові є і великі наукові установи, і невеликі підприємства, які нараховують трьох-чотирьох співробітників, які роблять інноваційні розробки. Тепер у них є можливість використовувати площі технопарку. Прийшовши сюди, вони отримають виробничі потужності, допомогу в патентуванні своїх розробок (якщо вони конкурентоспроможні ) і далі - можливості трансферу технологій", - зазначив заступник губернатора.

За словами голови правління ПАТ "ФЕД" (Харків) Віктора Попова, "ФЕД" надав для технопарку свої площі. Частина цих площ уже обладнана інноваційним нанотехнологічним обладнанням, яке наносить покриття на деталі машин. Це обладнання є розробкою "ФЕД". "Тепер нам потрібні партнери, які будуть тиражувати і трансформувати обладнання, зокрема, для енергетики. У нашому виробничому цеху була створена установка для покриття турбінних лопаток, які виробляє ВАТ "Турбоатом" (Харків). Експериментальні лопатки поставлені в Угорщині, де проходять випробування на зносостійкість. За допомогою нашого обладнання можна нанести покриття і на інші деталі турбін. Обробка збільшує термін робот устаткування. Ми можемо поставляти ці технології для російської енергетики", - зазначив В.Попов.

Як зазначив ректор Бєлгородського державного національного дослідницького університету Леонід Дятченко, в університеті не було відомостей, що представлена ​​сьогодні технологія нанесення покриттів є у Харкові. Було відомо, що вона освоєна в Швейцарії, є такі технології і в Бєлгородському університеті. "Ми вже виготовили чотири установки, на яких зміцнюють деталі  для іноземних авіабудівних корпорацій. Плануємо виготовити і п'яту таку установку", - зазначив Л.Дятченко.

В Харькове торжественно открыли украинско-российский технопарк "Слобожанщина" В Харькове торжественно открыли украинско-российский технопарк "Слобожанщина"

 

Довідка "SQ". Українсько-російський технопарк "Слобожанщина" входить до національного проекту "Енергія інновацій". На початку липня в Москві під час виставки "20 років СНД: до нових обріїв партнерства" були підписані установчі документи українсько-російського технопарку "Слобожанщина".

Діяльність технопарку "Слобожанщина" буде спрямована на трансфер технологій в авіації, верстатобудуванні, інноваційній мехатроніці, інформаційно-комунікаційній сфері, біомедицині та фармації, ядерних технологій в енергетиці та в охороні здоров'я, енергозбереженні та виробництві енергії, приладобудівництві, аграрному секторі.