ВАТ "Турбоатом" (Харків) у червні уклало контракт на постачання конденсатора для блоку № 1 Калінінської АЕС (Тверська обл., Росія). Про це "SQ" повідомили в прес-службі підприємства.

"Турбоатом" замінить конденсатор турбіни потужністю 1000 МВт з мідно-нікелевими охолоджуючими трубками на конденсатор з нержавіючими трубними системами. У результаті потужність турбіни зросте більш ніж на 5 МВт. Також збільшиться термін експлуатації обладнання, підвищаться його надійність і безпека. Обладнання буде поставлене червні 2012 р.

Окрім того, фахівці заводу здійснять проектування, виготовлення, поставку, шеф-монтажні роботи, візьмуть участь у пуско-налагодженні, гарантійних випробуваннях і введенні обладнання в експлуатацію. Зараз триває розробка та погодження проекту.

За словами головного конструктора парових та газових турбін Віктора Швецова, однією з основних відмінностей роботи над цим контрактом є виготовлення обладнання по третьому класу безпеки згідно з вимогами, прийнятими в атомній енергетиці. "А це особливі правила виконання зварних швів, їх контролю, виконання конструкторської документації, а також певні стандарти якості продукції", - підкреслив він.

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження. У складі Калінінської атомної станції - три діючі енергоблоки з водо-водяними реакторами (ВВЕР-1000). На двох блоках Калінінської АЕС починаючи з 1982 р. встановлено турбіни виробництва "Турбоатома" одиничною потужністю 1000 МВт кожна.