Радник президента Асоціації українських банків (АУБ) Олексій Кущ в ефірі "5 каналу" заявив, що комерційні банки будуть зацікавлені в участі в програмі доступного іпотечного кредитування, про яку заявив президент України, коли ця програма буде працювати за прозорими принципам компенсації відсоткової ставки за кредитами. (http://news.liga.net)

"Приватні банки підуть, якщо ця програма буде працювати так, як працювала раніше компенсація процентних ставок в сільськогосподарському секторі економіки, тому що якщо буде прозорий механізм компенсації відсоткових ставок, на рівні облікової ставки НБУ, або на рівні 70-50% від рівня облікової ставки НБУ (тобто якщо держава буде автоматично компенсувати за іпотечними кредитами позичальникам 5-8%), то комерційні банки будуть активно відпрацьовувати цю програму. Але якщо це буде вузька програма сфокусована виключно державних банків і на державній іпотечній установі, то безумовно, комерційні банки не візьмуть участь в цій програмі ", - заявив О.Кущ.

Довідка "SQ". Президент України Віктор Янукович 7 березня заявив, що з травня 2012 р. в Україні почне роботу державна іпотека. За словами президента, реалізація цієї програми забезпечить роботу будівельним компаніям, створить нові робочі місця, підніме рівень виробництва будівельних матеріалів і збільшить попит на українську металопродукцію на внутрішньому ринку.

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" просить Національний банк ініціювати внесення змін до Податкового кодексу, які передбачали б удосконалення механізму визначення податкових зобов'язань при продажу банками заставного майна банкрута. "УКБС звернулася до НБУ як суб'єкту законодавчої ініціативи з проханням ініціювати внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на додану вартість. Удосконалення законодавства сприятиме поліпшенню умов реалізації банками заставного майна", - наголошується в повідомленні УКБС.

Зокрема, необхідність сплати ПДВ у зазначених випадках автоматично зменшує ймовірність повного погашення кредиту на 20%. За даними УКБС, при продажу банками майна боржників без отримання права власності на нього виникають ризики невизнання податковими органами податкового кредиту. "Крім того, часто виникають випадки, коли податкові органи відмовляють банкам у підтвердженні права на податковий кредит у зв'язку з невиконанням недобросовісним позичальником своїх фіскальних зобов'язань. В результаті фінустанови несуть додаткові витрати, оскільки змушені звертатися до суду для встановлення свого законного права", - говориться в повідомленні. (http://banker.ua)

"Імексбанк" відкрив нове відділення № 104 в Одесі (вул. Пантелеймонівська, 21, в приміщенні магазину побутової техніки "Стінол"). Відділення надає клієнтам послуги з оплати комунальних послуг; обміну валюти; операцій з пластиковими картами. (http://www.ukrbanks.info)