"2010-й рік показав, що харківський ринок первинної нерухомості досяг "дна" і потрібно чекати його підйому", - заявив "SQ" перший віце-президент ТОВ "Констракшн Груп Інтернешнл" (Харків) Євген Гутков. За його словами, ціни на первинну нерухомість у Харкові протягом 2010 р. були стабільні в усіх сегментах ринку. Коливання цін були пов'язані тільки з коливаннями валют. "Застій у будівельній галузі триває з 2008 р., але будівельники продовжують працювати, здавати в експлуатацію будинки і закладати нові будівництва", - зазначив Є.Гутков.

За його словами, подальші перспективи будівельників пов'язані з введенням в дію закону про містобудівну діяльність. "Закон спростить ведення будівельної діяльності за рахунок зменшення кількості необхідних ліцензій та виключення корупційної складової. Строки документальної підготовки будівництва скоротяться з 1,5 років до 2-3 місяців. Введення в дію закону призведе до здешевлення вартості житла на 25-30%", - зазначив Є.Гутков.

Експерт підкреслив, що зниження ціни житла позитивно позначиться на збільшенні обсягів його продажів, які зараз невеликі і на первинному, і на вторинному ринках. "Ринок зупинився, оскільки не працює іпотека (її частка в докризові роки становила 70% обсягу продажів). Умови іпотеки зараз непід'ємні для більшості людей. Банки дають кредит під 24% річних за умови передоплати в 50% вартості квартири, вимагають двох поручителів і офіційну зарплату не менше 5-6 тис. грн. за останній рік. Сформувався значний відкладений споживчий попит. Житло потрібно не тільки тим, хто хоче поліпшити житлові умови, але і тим, хто приїжджає жити до Харкова з районів області, студентам і випускникам ВНЗ . Якщо раніше 5-7 квартир продавалося на день, то зараз ця кількість продається за місяць. Люди хочуть купувати квартири в будинку, який уже зданий, щоб можна було отримати документи на право власності. Зараз ніхто не купує житло на рівні котловану", - зазначив Є.Гутков.

Довідка "SQ". Проект закону "Про регулювання містобудівної діяльності" був розроблений урядовою робочою групою з Українською будівельною асоціацією та подано до парламенту 2 грудня 2010 р. ВР прийняла закон 14 січня. За нього проголосували 296 народних депутатів. Зараз закон проходить стадію підписання президентом України. У проголосованому проекті закону з 93 до 23 скорочується перелік видів робіт, які раніше вимагали ліцензування.

"Констракшн Груп Інтернешнл" у 2009 р. здала в експлуатацію житловий будинок "Адмірал" (його площа - 25 тис.кв.м), 30 грудня 2010 р. - житловий комплекс "Тріумф" (28 тис.кв.м). За даними компанії, у першому чи другому кварталі 2011 р. планується здати в експлуатацію житловий комплекс "Монте-плаза" (три 25-поверхових будинки загальною площею 110 тис.кв.м).