УкрДНТЦ "Енергосталь" (Харків) здав в експлуатацію вакуумну камерну електропіч для термічної обробки конструктивів тепловиділяючих елементів (ТВЕЛ) реакторів АЕС. Про це 10 січня повідомив "SQ" заступник генерального директора з науково-технічної роботи "Енергосталі" Олексій Рудюк.

За його словами, розробка печі велася на замовлення ДП НАЕК "Енергоатом" (Київ) у рамках створення вітчизняного виробництва ядерного палива. Піч працює на заводі, розташованому в м. Южноукраїнськ (Миколаївська обл.). У печі обробляють зварні шви. Розробка, виробництво і налагодження вакуумного агрегату тривала 7 місяців. "Енергосталь" планує продовжити співпрацю з "Енергоатомом" за іншими програмами.

Довідка "SQ". Український державний науково-технічний центр з технології та обладнання, обробки металів, захисту навколишнього середовища та використання вторинних ресурсів для металургії та машинобудування "Енергосталь" (УкрДНТЦ "Енергосталь") має в складі науково-дослідні та проектні інститути. Центр є генеральним проектувальником декількох металургійних комбінатів в Україні та інших країнах СНД.

Планується, що в майбутньому на заводі в Южноукраїнську буде проводиться на рік близько 500-600 комплектуючих для виробництва ТВЕЛ на рік. Їх постачатимуть на ВАТ "ТВЕЛ" (Росія) для використання у виготовленні ядерного палива, яке буде надходити на вітчизняні атомні станції.