ВАТ "Турбоатом" (Харків) у жовтні відвантажило останній з чотирьох комплектів запасних частин для ГЕС "Наглу" (Афганістан). Про це повідомили "SQ" у прес-службі заводу. До постачання увійшли деталі модернізації передтурбінного затвора діаметром 3200 мм, болти і поліамідні втулки, запчастини та інструмент.

За інформацією прес-служби, завод виробив модернізацію чотирьох радіально-осьових гідротурбін РВ-75-В-225 одиничною потужністю 23,5 МВт з діаметром робочого колеса 2,25 м і чотирьох дискових затворів діаметром 3,2 м. Після модернізації потужність турбіни зросла до 28 МВт, підвищився ККД, надійність і економічність. На гідрозатвори вдосконалені системи ущільнення, автоматики і підшипникових вузлів. Наразі на перших двох агрегатах ГЕС "Наглу" обладнання змонтоване та введене в експлуатацію, роботи з введення третього планується почати в листопаді, четвертого - у 2012 р.

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі.

ГЕС "Наглу" була побудована 1965 р. за допомогою СРСР. Найбільша ГЕС в Афганістані, її проектна потужність становить 100 МВт. Забезпечує електроенергією афганську столицю Кабул.