Податкова адміністрація намагається блокувати списання безнадійних боргів банками. Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) повідомила Національному банку (НБУ) про плани ігнорувати постанову НБУ, що дозволяє банкам списувати безнадійну заборгованість за рахунок резервів. Причина тому - існування колізії в законодавстві про оподаткування прибутку. Один з представників ДПАУ відзначив, що податкова адміністрація не має наміру йти на поводі у банків у частині оподаткування списаних кредитів. "Специфіка оподаткування банків полягає в тому, що вони мають можливість зменшувати валовий прибуток за рахунок формування резервів під проблемні кредити. Тобто коли з кредитом проблеми, вони формують резерв і зменшують суму валового прибутку. Я не бачу проблеми в тому, щоб списання боргів з недобросовісних позичальників вони проводили за рахунок свого прибутку. До того ж є недовиконання прибутків бюджету, а банки - не найбідніші установи, щоб дозволяти їм не платити податки", - зазначив податківець. (Http://banker.ua)

Довідка "SQ". Постанова правління НБУ № 424 від 13 вересня, що дозволяє банкам списувати безнадійну кредитну заборгованість, має вступити в силу 8 листопада 2010 р. Згідно неї, банки мають право самостійно списати безнадійну кредитну заборгованість за рахунок сформованого ними раніше резерву з кредиту. Під "безнадійною заборгованістю" НБУ має на увазі, по-перше, кредити, видані населенню і компаніям, фінансовий стан яких є незадовільним (як для фізичних, так і для юросіб) або нестабільним (тільки для фізосіб) і, по-друге, випадки, коли прострочення з платежів становить понад 90 днів.

Українці масово скуповують інвалюту. У жовтні українці купили іноземної валюти на 3,2 млрд. дол., а продали - на 1,34 млрд. дол. Так, обсяг готівкового долара поза банківською системою тільки за один місяць збільшився на 1,87 млрд. дол. Як відзначають експерти, останній раз українські громадяни так купували валюту в кризовому листопаді 2008-го. Тоді вони скупили на 2,3 млрд. дол. більше, ніж продали. Експерти також відзначають, що за два останні місяці з банків "пішло" валюти на 34% більше, ніж за перші вісім місяців 2010 р. разом узятих (відтік валюти за січень-серпень - 2,59 млрд. дол., а за вересень- жовтень - 3,48 млрд.дол.). Основним чинником валютного ажіотажу в Україні експерти називають активну тінізацію бізнесу через посилення адміністративного тиску. (Http://banknews.com.ua)

Посольства України будуть фінансуватися через "Укрексімбанк". Фінансування Державним казначейством усіх функціонуючих за кордоном установ Україні буде здійснюватися виключно через рахунки в Державному експортно-імпортному банку. Відповідне рішення закріплене постановою Кабінету міністрів України від 3 листопада (№ 998). Документ набуває чинності з 1 січня 2011 року. (Http://banknews.com.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Державний експортно-імпортний банк ("Укрексімбанк") засновано 1992 р. Усі акції банку належать державі. Входить до групи найбільших банків за рейтингом НБУ.

"Індекс-банк" збільшив капітал. На загальних зборах акціонерів ВАТ "Індекс-банк", яке відбулося 3 листопада, були затверджені результати додаткового випуску акцій на суму 200 млн. грн. з метою збільшення статутного капіталу банку. Тепер статутний капітал банку дорівнює 1,05 млрд. грн, що на 23,5% більше, ніж раніше. Отримані кошти банк планує спрямувати на посилення фінансової стабільності та подальший розвиток. (Http://www.ukrbanks.info)