ДП "Український державний центр експлуатації спеціалізованих вагонів" ("Укрспецвагон", сел. Панютине, Лозівський район Харківської обл.) за два місяці стане оператором вантажних вагонів ДАЗТ "Укрзалізниця". Про це 7 червня заявив перший заступник генерального директора "Укрзалізниці" Микола Сергієнко, повідомили "SQ" у прес-службі "Укрзалізницi". За словами М.Сергієнка, оператор буде створений також на базі ДП "Дарницький вагоноремонтний завод" (Київ). Операторським компаніям буде передано 55-58 тис. піввагонів інвентарного парку.

Перший заступник гендиректора "Укрзалізниці" проінформував, що операторські компанії крім експлуатації будуть також ремонтувати вагони. "Ми хочемо створити компанії, які будуть власниками вагонів, будуть їх ремонтувати і будуть експедиторами. У Росії, наприклад, експедитори та ремонт - це різні поняття, різні підприємства, а в нас це буде в одних руках, і власник буде стежити за своїми вагонами. Коли ти власник, то знаєш час ремонту, скільки грошей у вагон необхідно вкласти. Я бачу, що росіяни на цьому обпеклися. Ми вирішили врахувати їхні помилки і піти іншим шляхом", - зазначив М.Сергієнко.

За його словами, пріоритетом роботи на ринку перевезень буде створення рівних умов для всіх гравців ринку. "Зараз російські й українські вагони працюють в різних умовах. Ми повинні вирівняти умови і тарифи, щоб вони співвідносилися з російськими, що приведе і до вирівнювання попиту на вагони. На українські вагони зараз є величезний попит через їх порівняно низьку ціну, тому часто виникає ситуація, коли російські вагони йдуть порожніми, а нам не вистачає рухомого складу, щоб забезпечити потреби економіки", - заявив М.Сергієнко.

Довідка "SQ". Український державний центр з експлуатації спеціалізованих вагонів "Укрспецвагон" є державним підприємством, яке спеціалізується з капітального, капітально-відновлювального ремонту в депо вантажних вагонів, а також займається експлуатацією й обслуговуванням спеціалізованих вагонів. Створений на базі Панютинського вагоноремонтного заводу, який був заснований 1869 р. Територія "Укрспецвагона" становить 40,6 га і може одночасно вміщати до 1 тис. вагонів.