ВАТ "Турбоатом" (Харків) і ВАТ "Донбасенерго" (м. Горлівка, Донецька обл.) 4 червня підписали контракт на модернізацію енергоблоку № 5 Старобешівської ТЕС. Як повідомили "SQ" у прес-службі харківського підприємства, на Старобешівській ТЕС реалізується проект модернізації парової турбіни К-200-130-1 потужністю 200 МВт виробництва Ленінградського металевого заводу (Росія).

За даними прес-служби заводу, відповідно до умов контракту "Турбоатом" виробить реконструкцію проточної частини циліндра низького тиску із заміною ротора, діафрагм, обійм, ущільнень і середньої частини корпусу ЦНД. Після модернізації потужність агрегату зросте на 8 МВт, ККД підвищиться до 88%. Виконані роботи також дозволять знизити витрату умовного палива на 26,1 г/кВт/год. Термін здачі модернізованого обладнання - квітень 2011р.

Контракт також передбачає проектування і постачання устаткування, демонтажні, будівельні і монтажні роботи, пуско-налагодження і гарантійні випробування. Як повідомили на заводі, це другий енергоблок Старобешівської ТЕС, який оновить "Турбоатом". У 2004 р. завод завершив реконструкцію блоку № 4.

Довідка "SQ". ВАТ "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

Старобешівська ТЕС (сел. Новий Світ Старобешівського р-ну Донецької обл.) Входить до складу енергогенеруючої компанії ВАТ "Донбасенерго". Проектна встановлена потужність станції - 2300 МВт. Будівництво електростанції здійснювалося з 1958 р. до 1967 р. у три черги: 1-а черга - 3 турбіни номінальною потужністю 100 МВт (загальною потужністю 300 МВт), 2-а черга - 6 блоків по 200 МВт (загальною електричною потужністю 1200 МВт) , 3-я черга - 4 блоки по 200 МВт (загальною електричною потужністю 800 МВт).

Аналогічний проект реконструкції "Турбоатом" вже реалізував на блоці № 7 Курахівської ТЕС (Донецька обл.), цього року завершиться постачання устаткування для блоку № 10 Луганської ТЕС (Луганська обл.).