ВАТ "Турбоатом" (Харків) завершило модернізацію робочого колеса радіально-осьової гідротурбіни ГЕС "Інгурі" (Грузія). Про це "SQ" повідомили в прес-службі заводу. Акт здачі-приймання виконаних робіт з представниками замовника був підписаний в жовтні, обладнання готове до відвантаження.

Як відзначили на підприємстві, на робочому колесі замінили рухомі і нерухомі кільця ущільнень, відремонтували проточну частину колеса, відновили лопатки після руйнувань, отриманих в процесі експлуатації. Було видалено старе ущільнення, проведена наплавлення і проточка поверхні. Після установки ущільнення колесо пройшло балансування. В результаті реконструкції геометрія робочого колеса відновлена ​​до проектних розмірів, завдяки чому збільшено ККД і вироблення електроенергії, термін служби обладнання продовжений на 25-30 років.

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі.

На ГЕС "Інгурі" встановлено 5 радіально-осьових гідротурбін РО-400-В-450 потужністю 265 МВт з діаметром робочого колеса 4,5 м, напором 325 м, а також кульові і дискові затвори виробництва ВАТ "Турбоатом". Обладнання було введено в експлуатацію, починаючи з 1978 р.