ВАТ "Харківський підшипниковий завод" (ХАРП, входить до групи "УПЕК") запобіг спробі Європейської підшипникової корпорації (ЄПК) зареєструвати в Росії товарний знак "HARP". Про це повідомили "SQ" у прес-службі УПЕК. За даними прес-служби, під знаком ХАРП виробляється і постачається підшипникова продукція Харківського підшипникового заводу. Спробу зареєструвати знак зробило ТОВ "Торговельний дім ЄПК" - єдина сервісно-збутова структура в складі ЄПК.

"Дії, які робить ЄПК, слід класифікувати як рейдерство. ХАРП конкурує на ринку підшипників за рахунок розвитку продукту та надання кращої якості послуг споживачеві. На жаль, конкуренти діють іншими методами", - зазначив президент УПЕК Анатолій Гіршфельд. Як заявив генеральний директор ХАРП Віктор Третьяков, ЄПК, довгі роки займала практично монопольне становище на російському ринку залізничних підшипників, прагне до його збереження будь-якою ціною.

Довідка "SQ". Харківський підшипниковий завод почав просувати продукцію під торговою маркою HARP з січня 2000 р. Свідоцтво на товарний знак HARP в Україні отримано 2004 р. У 2009 р. УПЕК почав будувати ВАТ "Оскольський підшипниковий завод ХАРП" (Росія). У 2009 р. була подана заявка на реєстрацію товарного знаку "HARP" у Росії. У другій половині 2010 р. ХАРП отримав попереднє рішення експертизи про можливу відмову в реєстрації знака з причини більш ранньої аналогічної заявки. ХАРП підготував і направив відповідь на рішення експертизи з викладенням доводів на свою користь. У 2011 р. Федеральна служба з інтелектуальної власності, патентам і товарним знакам Російської Федерації зареєструвала товарний знак HARP на ім'я АТ "ХАРП". ЄПК у реєстрації було відмовлено.

Європейська підшипникова корпорація заснована 2001 р. Чисельність персоналу - 11 тис. 377 осіб, основна спеціалізація - виробництво і реалізація підшипників близько 10 тис. модифікацій. ЕПК об'єднує заводи в Москві, Волзькому, Степногорську, Самарі і Саратові. Розташування керуючої компанії - м. Москва (Росія).