На сферу культури Харківщини у 2011 р. не вистачає близько 15 млн.грн. Про це 6 квітня на засіданні постійної комісії Харківської облради з питань науки, освіти, культури, історичної спадщини, духовності та національних меншин заявив начальник Головного управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. За його словами, грошей не вистачає на виплату зарплати співробітникам установ культури й оплату енергоносіїв. Зокрема, борг театрально-концертних установ за енергоносії за січень-лютий 2011 р. з урахуванням заборгованості за 2010 р. складає близько 2,5 млн.грн., за рахунок власних коштів вони не в змозі його погасити.

За словами Д.Кузнєцова, не дивлячись на те, що, в бюджеті області на 2011 р. заплановано фінансування у розмірі 71 млн. 948 тис.грн., а також на сесії облради в лютому на культуру було додатково виділено ще 7 млн.грн ., "цього року перспектива покращення фінансування достатньо ефемерна". "Ми працюємо над цим питанням з Мінфіном, працюємо над тим, щоб сформувати такі умови, які б стимулювали установи культури більше заробляти, але зараз вони не в змозі самостійно закрити заборгованості", - зазначив Д.Кузнєцов.

За його словами, в 2010 р. установам культури вдалося самостійно заробити на 1,5 млн.грн. більше, ніж у 2009 р. Деякі з них у 1,5 рази збільшили власні прибутки, але все-одно це не дозволило повністю позбавитися від заборгованості.

Довідка "SQ". За рахунок обласного бюджету утримуються 13 закладів культури (чотири бібліотеки, п'ять музеїв, картинна галерея, центр народної творчості, український культурний центр "Юність", центр культурної спадщини), а також надається фінансова підтримка восьми установам культури (шести театрам, обласної філармонії та молодіжному симфонічному оркестру "Слобожанський").