ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) планує виробити обладнання для модернізації енергогенеруючих потужностей Рефтинської ГРЕС (Росія). Про це повідомили "SQ" у прес-службі заводу. Участь "Електроважмашу" в проекті обговорюється з представниками енергогенеруючої компанії ВАТ  "Енель ОГК- 5" та інжинірингової компанії "Enel Ingegneria e Innovazione SpA" (Італія).

Як повідомили на заводі, "Електроважмаш" поставив обладнання на ДРЕС у кінці 1960-х початку 1970-х років. На Рефтинській ГРЕС планується заміна п'яти турбогенераторів з підвищенням їх потужності з 300 МВт до 330 МВт. Також розглядається альтернативний варіант реконструкції з заміною на обладнання потужністю 350 МВт. Технічна пропозиція заводу буде офіційно направлена замовникам найближчим часом.

Довідка "SQ". Рефтинська ГРЕС (Свердловська область, Росія) має встановлену потужність 3800 МВт (шість турбогенераторів потужністю по 300 МВт (усі - виробництва "Електроважмашу") і чотири потужністю по 500 МВт (один - виробництва "Електроважмашу"). Станція забезпечує електроенергією промислові райони Свердловської, Тюменської, Пермської і Челябінської областей.

ВАТ "Енель ОГК-5" має низку виробничих філій: Рефтинська ГРЕС, Конаковська ГРЕС, Невинномиська ГРЕС, Середньоуральська ГРЕС. Мажоритарним акціонером "Енель ОГК-5" є італійська "Enel Investment Holding BV".

У тендері на реконструкцію Рефтинської ГРЕС також візьме участь ВАТ "Турбоатом" (Харків), яке поставило обладнання на ДРЕС у кінці 1960-х рр. Підприємство може здійснити заміну п'яти турбін потужністю 300 МВт на більш потужні - зі збільшеним коефіцієнтом корисної дії і терміном служби енергоблоків. Для участі в тендері, наміченому на липень 2011 р., "Турбоатом" підготує техніко-комерційну пропозицію. На станції - шість турбін потужністю 300 МВт і чотири турбіни потужністю 500 МВт виробництва "Турбоатома".

"Електроважмаш" виготовляє турбогенератори для атомних і теплових електростанцій і гідрогенератори. Спеціалізується з виробництва електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, випуску комплектного тягового електрообладнання для рухомого складу. У 2010 г.у завод збільшив обсяги виробництва майже на 7,9%, випустивши продукції на 875 млн.грн., а чистий прибуток - на 16,8%, до 882 млн.грн.