Голова Національного банку України Сергій Арбузов виключає емісійне фінансування соціальних ініціатив президента Віктора Януковича, оприлюднених президентом на розширеному засіданні уряду 7 березня. "Ні, ну ви що, друкувати ми точно не будемо", - заявив він, відповідаючи на запитання, чи будуть друкуватися гроші, щоб знайти фінансування на ці ініціативи. За його словами, НБУ буде шукати кошти, і все залежить від того, як буде працювати економіка. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". Президент України на засіданні Кабміну 7 березня дав уряду доручення з 1 червня почати виплачувати втрачені заощадження вкладникам Ощадбанку СРСР. "В Україні 6 млн. громадян не отримали свої вклади. З 1 червня і до кінця року ця частина боргу повинна бути повернута обов'язково. За це будуть нести особисту відповідальність прем'єр-міністр Микола Азаров, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та керівник Національного банку Сергій Арбузов", - підкреслив президент України.

Напередодні 8 Березня математики "ПриватБанку" підтвердили, що жінки більш дисципліновано ставляться до своїх кредитних зобов'язань, ніж чоловіки. За даними банкірів, практично за всіма кредитними продуктами "ПриватБанку" жінки поводяться в середньому в 1,5-2 рази відповідальніше. "Багато хто знає, що у 2006 році Нобелівська премія миру була вручена засновнику банку в Бангладеші, відомого тим, що всі свої кредити він видає жінкам як більш дисциплінованим позичальникам, - зазначив керівник напрямку ризик-менеджменту "ПриватБанку" Вадим Ковальов. - Ми підтверджуємо, що це правило справедливе і для України". (http://www.ukrbank s.info)

Довідка "SQ". Математики "ПриватБанку" - неформальний клуб за інтересами співробітників банку, які у вільний від роботи час досліджують питання, які не є важливими для ведення бізнесу, але відповіді на які просто було б цікаво знати.

"Промінвестбанк" на початку березня відкрив кореспондентський рахунок у китайських юанях (CNY) в "The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited (HSBC)" (Гонконг). Як зазначає прес-служба банку, обсяг товарообігу між Україною і Китаєм росте, росте і попит клієнтів банку на розрахунки в національній валюті Китаю. Враховуючи декларовані владою Китаю наміри поступової лібералізації режиму використання китайських юанів у міжнародних розрахунках, у частки розрахунків у юанях за зовнішньоторговельними операціями українських підприємств з Китаєм є серйозні перспективи зростання. Зараз "Промінвестбанк" має 29 кореспондентських рахунків НОСТРО в провідних іноземних банках світу, що повністю задовольняє потреби клієнтів у здійсненні платежів за зовнішньоторговельними операціями. У 2011 р. обсяг обороту платежів клієнтів через кореспондентські рахунки банку склав 20,2 млрд. дол. Частка банку в обслуговуванні експорту та імпорту товарів і послуг українських підприємств склала відповідно 10% і 3%. (http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "Промінвестбанк" (м. Київ) створене 1992 р. Входить до групи найбільших банків України. Найбільший акціонер банку - державна корпорація "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності ("Зовнішекономбанк")" (Росія).

"The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited" є дочірньою компанією "HSBC Holdings plc" (Великобританія) - холдингової компанії "HSBC Group", однією з найбільших у світі фінансових груп, які мають близько 8 тисяч підрозділів у 87 країнах. "HSBС" (Гонконг) був заснований 1865 р. і на сьогодні є одним з провідних банків Азіатсько-Тихоокеанського регіону.