Проект створення філії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) в Таджикистані виявився занадто витратним. Про це 6 березня на зустрічі з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним повідомив посол Таджикистану в Україні Шухрат Султонов. За його словами, більш доцільним буде створення на перших порах спільного факультету, де студенти навчатимуться перші два курси, а потім приїжджатимуть навчатися до ХПІ. Вже є досвід такої роботи з Тернопільським політехнічним університетом. Факультет не вимагає таких витрат, як філія. Посол повідомив, що ХПІ вже дав попередню згоду на створення факультету, і фахівці ВНЗ готові приїхати до Таджикистану, щоб на місці вирішити цю проблему.

За словами посла, Таджикистан також розвиває співпрацю з низкою підприємств Харкова, зокрема, з ВАТ "Турбоатом", ДП "Завод "Електроважмаш" і ПАТ "Харківський тракторний завод" (ХТЗ). Посол повідомив, що зараз йде реконструкція Нурекської ГЕС у Таджикистані, агрегати і робочі колеса якої виготовлені на "Турбоатомі" і відпрацювали 39 років. Завод поставляє нові колеса й кульові затвори. "Ми зацікавлені в продовженні співпраці з цим підприємством. А попереду у нас не менш масштабні проекти, наприклад, будівництво Рогунської ГЕС. Це найбільший об'єкт і унікальна гідроелектростанція", - зазначив Ш.Султонов.

У рамках співпраці з ХТЗ планується створити спільне підприємство на території Таджикистану зі збирання тракторів. Як зазначив посол, підприємство буде постачати продукцію до країн Центральної Азії, де є потреба в такій техніці. Він підкреслив, що до Таджикистану щорічно постачається близько 50 тракторів виробництва ХТЗ.

Ш.Султонов також повідомив, що з 2009 р. триває робота зі створення в Таджикистані спільного з "Електроважмашем" підприємства з ремонту устаткування ГЕС. Уже підібраний майданчик, на якому базуватиметься нова структура, підготовлений проект установчого договору і статут СП. "Ми зацікавлені, щоб СП якнайшвидше почало роботу. Його створення триває досить довго, але вже підготовлені документи, і йдеться про конкретні кроки зі створення підприємства", - зазначив Ш.Султонов.

Довідка "SQ". Зовнішньоторговельний оборот Харківської області з Таджикистаном за 2011 р. склав 12,3 млн.дол. і збільшився порівняно з 2010 р. у два рази.