Банкіри і дипломати домовилися спільно розширювати інфраструктуру для трудових мігрантів Україна за кордоном. Така домовленість міститься в меморандумі про сприяння експорту товарів і капіталу, підписаному МЗС України і найбільшими фінансово-промисловими групами країни. Як зазначив член Ради експортерів, голова правління "Приватбанку" Олександр Дубілет, консульська підтримка буде важлива для комфортного супроводу фінансових операцій як великого бізнесу, так і трудових мігрантів. "Тисячі українців піддають свої гроші невиправданому ризику, а часто і переплачують, передаючи зароблені гроші з-за кордону, умовно кажучи, в кульку через водіїв", - зазначив О. Дубілет. За його словами, "Приватбанк" активно розвиває банківський бізнес за кордоном, зокрема, в Росії працює 180 відділень "Приватбанку", більше 40 наших філій та відділень відкрито в Європі - Латвії, Італії, Іспанії та Португалії.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко у свою чергу зазначив, що давно пора системно підійти до питання надання комплексних банківських послуг українськими банками для співгромадян за кордоном. Він зазначив, що багато громадян України, які працюють за кордоном, з різних причин не завжди використовують легальні способи передачі зароблених коштів в Україну, в результаті чого вони часто потрапляють у проблемні ситуації, які необхідно вирішувати за допомогою українських дипломатів. "Треба змінювати цю практику", - підсумував міністр. (http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". "Приватбанк" обслуговує понад 22 мільйонів корпоративних і роздрібних клієнтів в 12 країнах світу, серед яких Росія, Грузія, Латвія, Україна, Італія, Португалія, Китай, Великобританія, Кіпр, Німеччина, Іспанія, Казахстан. Рада експортерів, створена при МЗС України, об'єднує представників 14 найбільших фінансово-промислових груп країни, які об'єднали зусилля для просування українських товарів і капіталу на зарубіжних ринках.

Кабінет міністрів повинен створити сприятливі умови для того, щоб банки почали кредитувати вітчизняного виробника. Про це заявив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко. "Треба створити умови, щоб банки самі бажали кредитувати вітчизняні галузі виробництва. Ніхто не може зобов'язати банки кредитувати той чи інший суб'єкт. А хто буде в такому випадку брати ризики? Банк виходить у своїй кредитній політиці з мінімізації ризиків та максималізації прибутку ", - сказав глава АУБ. На його думку, не можна бюрократичними методами змусити банки кредитувати ту чи іншу галузь економіки. О. Cугоняко також зазначив, що подібні розпорядження можуть стати обов'язковими лише через відповідні нормативні акти Національного банку або закони, які будуть орієнтувати банки на заборону споживчого кредитування фізосіб. (http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". Кабінет міністрів розпорядженням N1074-р від 26 жовтня затвердив план заходів з подолання негативного сальдо платіжного балансу України. У ньому наголошується, що для запобігання зростанню споживчого кредитування в Україну банкам необхідно посилити вимоги до платоспроможності позичальників-фізосіб. Вивільнені ресурси пропонується направляти на кредитування реального сектора економіки.

Монетний двір Канади випустить нову монету із золота, інкрустовану діамантом, на честь святкування 60-річчя коронації королеви Великобританії Єлизавети II. Монета буде виготовлена з чистого золота. З одного боку буде зображена Єлизавета II в молодості (в 1952 р.в момент сходження на престол), а з іншого боку - зображена в наші дні. Усього передбачається випустити близько півтори тисячі монет. (http://www.canadets.com)