В Україні буде створене нове об'єднання - Незалежна асоціація банків України (НАБУ). Установчі збори НАБУ призначені на 4 листопада. Про це повідомили  низка голів правлінь банків. За попередньою інформацією, головою ради НАБУ буде призначений Борис Тимонькін, головою правління - Анатолій Гулей. Як йдеться в основних принципах діяльності НАБУ, у вже існуючих в Україні банківських об'єднаннях застаріли підходи, у зв'язку з чим назріла необхідність створити ще одну організацію. При цьому вказується, що "будь-яка спільнота не може існувати без внутрішніх конфліктів" і що "це є корисним для самої спільноти". Як повідомляють ЗМІ, низка банкірів висловлюють стурбованість "спробами створення за підтримки чиновників НБУ ручної організації і насильницького залучення до неї банків, які вже перебувають у УКБС або АУБ" (нерідко виступають із критикою політики Нацбанку). За їхніми словами, є підстави побоюватися, що після створення НАБУ чиновники НБУ почнуть тиснути на банки, щоб ті провели позачергові з'їзди УКБС і АУБ і оголосили про їх самоліквідацію і приєднання до НАБУ. (Http://news.finance.ua)

Довідка "SQ". В Україні вже діють чотири банківські об'єднання - Українська кредитно-банківська спілка (УКБС), Асоціація українських банків (АУБ), Форум провідних міжнародних фінансових установ (ФВМФУ) та Українська національна іпотечна асоціація (УНІА).

У червні цього року не відбувся звітно-виборчий з'їзд АУБ. Керівництво асоціації звинуватило тоді НБУ в адміністративному тиску на банки і штучному зриві з'їзду, оскільки на заході могли бути прийняті незалежні від Нацбанку рішення.

АТ "Ощадбанк Росії" (Україна) запускає новий банківський продукт платіжної системи "VISA International" - карта "VISA Virtual". Ця карта надає можливість клієнтам банку здійснювати розрахунки за товари та послуги в мережі інтернет по всьому світу, оплачувати придбання в інтернет-магазинах, що приймають до оплати карти VISA, розплачуватися за залізничні та авіаквитки, а також здійснювати будь-які інші операції через інтернет. Карта "Visa Virtual" має свій номер і діє два роки. При цьому картка не може бути використана в реальному магазині, оскільки на ній немає основних характеристик картки Visa, таких як магнітна смуга, торговельна марка платіжної системи та місце для підпису. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". АТ "Ощадбанк Росії" - універсальний комерційний банк, який надає повний спектр банківських послуг усім категоріям клієнтів. Мережа регіональних відділень на 1 листопада 2011 р. налічує 120 відділень. АТ "Ощадбанк Росії" є 100%-м дочірнім банком Ощадного банку Російської Федерації.

Перший український міжнародний банк (ПУМБ) відкриває нове відділення в Києві (вул. Б.Хмельницького, 19/21), на першому поверсі бізнес-центру "Леонардо". Відділення пропонує широкий спектр банківських послуг корпоративним клієнтам і приватним особам. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". ПУМБ заснований 1991 р. Входить до групи найбільших банків України і є універсальним банком. Головний акціонер банку - ТОВ "СКМ Фінанс" (89,87% акціонерного капіталу). Всеукраїнська регіональна мережа ПУМБ налічує 11 філій і 160 відділень.