Національний науковий центр "Інститут метрології" (Харків) буде позбавлятися від свого заводу "Еталон". Про це заявив "SQ" генеральний директор інституту Олександр Дудолад. За його словами, завод не виробляє продукції, а на його утримання необхідно близько 3,5 млн.грн. на рік. До Держстандарту направлена пропозиція про приватизацію заводу.

Як зазначив О.Дудолад, відновлювати завод немає сенсу, оскільки зараз він оснащений універсальними металорізальними верстатами, яких у промисловому Харкові і так дуже багато. "Завод працював на оборонний комплекс, замовниками були російські структури. Вироблялися комплектуючі для лазерної апаратури вимірювання дальності, що застосовуються при стабілізації ракет. Зараз таку апаратуру роблять у Росії, а заводська технологія - 20-річної давності і вже застаріла Можливо, об'єкт стане в нагоді в комунальній власності, а верстати можна здати в металобрухт, тому що, коли на завод пустили орендарів, вони використовували верстати для чорнової обробки металу, і верстати тепер не годяться ні для чого іншого", - зазначив О.Дудолад.

За його словами, поставлене також завдання привести до ладу полігон у Липцях, де є десять еталонів іонізуючого випромінювання й атомних констант. "Цей об'єкт потрібно привести до ладу, тому що там до будівлі підступають грунтові води", - зазначив генеральний директор інституту.