Проект будівництва фан-зони на площі Свободи в Харкові вже розроблений. Будівництво обійдеться в 11-12 млн.грн. Про це 4 січня повідомив журналістам директор Департаменту міськради з питань підготовки та проведення Євро-2012 Олександр Нечипоренко. За його словами, спочатку вартість будівництва фан-зони оцінили в 22,8 млн.грн., однак після спілкування із зарубіжними фахівцями вона була переглянута у бік зменшення.

Як зазначив О. Нечипоренко, зараз ведуться переговори зі спонсорами, які могли б профінансувати будівництво фан-зони на пл.Свободи. "У харківської фан-зони буде київський оператор. 16 січня відбудеться фінальна зустріч спонсорської групи і харківського міського голови Геннадія Кернеса", - підкреслив директор департаменту.

Також, за словами О. Нечипоренка, 750 тис. євро на будівництво фан-зони виділить Харкову УЄФА. Союз надасть обладнання, великий екран і два додаткових екрани.

Також директор департаменту розповів, що голландці в дні матчів своєї збірної хочуть орендувати харківську фан-зону і надати сцену для виступу своїм артистам. Крім того, голландські вболівальники планують провести ходу від площі Свободи до стадіону "Металіст". Загалом у Харкові під час матчів збірної Голландії очікується до 40 тисяч голландських уболівальників.

Довідка "SQ". Головна фан-зона Харкова буде розташовуватися на пл. Свободи. Її площа - 22,5 тис. кв. м, фан-зона вміщатиме до 45 тисяч уболівальників. У фан-зоні, яка буде працювати протягом усього строку проведення чемпіонату - з 8 червня по 1 липня 2012 року, - планується проводити всі основні масові заходи в межах чемпіонату для дозвілля харків'ян і гостей міста, а також транслювати матчі. Сцену розмістять біля готелю "Харків". Матчі будуть транслюватися з трьох екранів: один буде розташований безпосередньо на сцені, інші два - у різних точках фан-зони.

На площі працюватиме координаційний штаб, VIP-зона з окремим входом, інфраструктурою та медіа-центром, камери зберігання, службово-адміністративні приміщення. Фан-зону планується забезпечити електро-та водопостачанням, водовідведенням. Там будуть організовані пункти продажу продуктів харчування та напоїв, сувенірної продукції, а також три пункти надання медичної допомоги. У вимогах УЄФА - на період проведення чемпіонату з футболу захистити по периметру всі фан-зони в місті.