Постановою Національного банку України (НБУ) від 3 листопада 2010 р. N 479 відкликана банківська ліцензія та ініційована процедура ліквідації з 3 листопада 2010 р. публічного акціонерного товариства "Акціонерний банк "Синтез". Про це повідомила прес-служба НБУ. Повноваження тимчасового адміністратора банку Є.Чечіль, правління (ради директорів), ради і загальних зборів банку припинені з 3 листопада 2010 р. Ліквідатором "Синтезу" призначений службовець НБУ О.Болдирєв. (http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ".  На 1 жовтня 2010 р. у стадії ліквідації в Україні перебуває 18 банків. 17 банків ліквідуються за рішенням НБУ, один - за рішенням господарських (арбітражних) судів.

Постанова правління Національного банку України (НБУ) від 13 вересня 2010 р. N424 затвердило Порядок формування банками резервів за кредитами та нарахованих відсотків по ним і списання безнадійної заборгованості. Постанова була зареєстрована в Мін'юсті 27 жовтня і набуває чинності з 7 листопада 2010 р. (http://www.uabanker.net)

За даними прес-служби НБУ, розробка порядку передбачена нормами закону "Про оподаткування прибутку підприємств" з урахуванням змін, внесених законом від 20.05.2010 (N 2275-VI). Згідно порядку, банк має право списати за рахунок сформованого нею резерву кредитну заборгованість за умови її відповідності одночасно до таких критеріїв: заборгованість віднесена до категорії "безнадійна" відповідно до положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків, затвердженого постановою НБУ від 6.07.2000 (N 279), до дати вступу в силу постанови N 424; фінансовий стан позичальника є незадовільним; прострочення платежів складають більше 90 днів.

Списання банком за рахунок сформованого резерву заборгованості за кредитами пов'язаних з банком осіб, а також заборгованості, що віднесена до категорії "безнадійна" після набуття чинності постанови N 424, здійснюється згідно порядку за умови її відповідності хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених податковим законодавством.

При цьому списання безнадійної заборгованості за кредитами не є підставою для припинення вимог банку до позичальника. Банк повинен вживати заходів щодо відшкодування списаної за рахунок резерву безнадійної заборгованості, у тому числі шляхом проведення претензійно-позовної роботи.

Введення порядку не призведе до збільшення витрат банків та, відповідно, не буде впливати на розмір надходжень до держбюджету Україні, оскільки витрати на формування резервів, за рахунок яких списується безнадійна заборгованість за кредитами, вже понесені.

Агентство "Кредит-Рейтинг" оголосило про результати перегляду рейтингів надійності банківських вкладів (депозитів), присвоєних раніше українським банкам. На підставі аналізу поточної інформації про діяльність банків рейтинги надійності банківських депозитів були підтверджені на колишньому рівні.
За даними агентства, більшість банків (28) у цей час демонструють середню надійність банківських вкладів з рейтингом "3". Оцінку "5" (найвища надійність) мають 7 банківських установ, кількість банків з рейтингом "4" (висока надійність) склало 16. Надійність банківських вкладів 3 банків перебуває на рівні нижче середнього - "2" (невисока надійність). (Http://www.uabanker.net)

Методологія агентства передбачає безперервний моніторинг стану фінансових установ і регулярний перегляд їх рейтингів. Інформація про поточні рівні рейтингів надійності банківських вкладів, за якими агентством отримано згоду на публікацію, доступна на сайті агентства. На 3 листопада інформацію про рівень своїх рейтингів розкрило 18 банківських установ. Інші рейтинги будуть опубліковані в міру одержання від банків дозволу на їхню публікацію.