ВАТ "Турбоатом" (Харків) виконало модернізацію ротори низького тиску № 2 турбіни-мільйонника для блоку № 3 Ростовської АЕС (Росія). Про це повідомили "SQ" у прес-службі заводу. Акт виконаних робіт був підписаний з представниками замовника 29 вересня 2011 р.

За інформацією прес-служби, на роторі замінили робочі лопатки четвертого та 5-го ступеня лівого і правого обертання. В ході модернізації з ротора зняли всі лопатки і проточили по всіх поверхнях, виготовили нові робочі лопатки, які були набрані на технологічний диск і пройшли точіння. Далі лопатки встановили на ротор і ще раз остаточно проточили. У липні "Турбоатом" модернізував ротор високого тиску і ротор низького тиску № 1. Зараз у роботі знаходиться третій ротор низького тиску, який у листопаді планується відвантажити на АЕС. На цьому модернізація блоку № 3 Ростовської АЕС буде завершена.

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі. Зараз "Турбоатом" бере участь у тендерах на постачання обладнання до В'єтнаму, Індії, Куби, Португалії, Росії, Туреччину та Фінляндію. За останні 8 місяців частка експорту в загальному обсязі реалізації продукції заводу склала 67% (обсяг реалізації - 970 млн.грн.).

Основні зарубіжні замовники підприємства - в Угорщині, Казахстані, Кубі, Росії, Таджикистані та інших країнах далекого і ближнього зарубіжжя. Перше півріччя 2011 р. "Турбоатом" завершив із чистим прибутком в обсязі 208 млн. 86 тис. грн. Загальна сума коштів, перерахована за 8 місяців "Турбоатомом" у державний і місцеві бюджети (у вигляді податків, зборів, дивідендів, єдиного соціального внеску), склав 217 млн. 145 тис.грн.