Президент України підписав закон № 4395-VI, який регламентує діяльність Національного банку України (НБУ), пов'язану з розвідкою, видобуванням, виробництвом і використанням дорогоцінних металів для поповнення золотовалютних резервів. Про це повідомляє прес-служба глави держави. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". Відповідний законопроект пропонував, зокрема, передбачити, що заступники голови НБУ та інші члени правління Нацбанку одночасно можуть обіймати посади в керівних органах підприємств або організацій, якщо вони здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі. Законопроект також передбачав надання відомчої охорони НБУ права застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби активної оборони і табельну вогнепальну зброю в порядку, передбаченому законом про міліцію. Президент виступив проти цього, повернувши закон до парламенту зі своїми зауваженнями, і Верховна Рада врахувала пропозиції президента.

Нацбанк планує у 2012 р. скоротити кількість випущених найменувань пам'ятних монет до 17. Як повідомила прес-служба Нацбанку, на цей рік запланований випуск 28 видів (різних номіналів і сплавів) пам'ятних монет, у тому числі 1 вид із золота та 16 - зі срібла. При цьому за весь минулий рік НБУ випустив 42 види пам'ятних монет, у тому числі 3 види із золота та 23 - зі срібла. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". Нацбанк почав випуск монет у 1995 р.: до початку 2012 р. були випущені пам'ятні монети 418 найменувань (516 видів, у тому числі 46 видів із золота, 202 - з срібла, 6 - біметалічних з дорогоцінних металів).

Банк "Хрещатик" збільшив у 2011 р. порівняно з 2010 р. обсяг продажів золота у 3 рази - до 4,7 т. Обсяг купівлі банківських металів - золота і срібла - з фізичною поставкою на міжнародні ринки у 2011 р. склав у цілому майже 10,4 т. Практично удвічі збільшився у 2011 р. обсяг операцій відкупу зливків банківських металів у клієнтів банку порівняно з обсягом даних операцій у 2010 р. За словами начальника управління з роботи з дорогоцінними металами Ірини Павленко, до співпраці з операцій продажу банківських металів залучено близько 12 нових контрагентів - банків-резидентів. Обсяг операцій з банківськими металами на міжбанківському валютному ринку України зріс порівняно з 2010 р. у 3,5 рази і склав 7,9 т (http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "Хрещатик" засноване 1993 р. Мережа банку включає 174 установ у Києві та інших регіонах України. На 1 листопада 2011 р. чисті активи - 7,82 млрд. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 4,92 млрд. грн., депозити юридичних осіб - 1,98 млрд. грн., депозити фізосіб - 2,92 млрд. грн., фінансовий результат - 1 млн. грн. Найбільшими акціонерами банку є ТОВ "КФ Укрфінком" (37,6724% ) і Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (25% +1 акція).