Сімнадцять злочинів щодо ухилення від сплати податків було викрито в 2010 р. податковою міліцією Спеціалізованої державної податкової інспекції з роботи з великими платниками податків у Харкові. Як повідомили у відділі масово-роз'яснювальної роботи з посиланням на заступника начальника Головного відділу податкової міліції СДПІ Дмитра Резніченка, всі розкриті злочини є тяжкими. Серед цих злочинів найбільше тих, які пов'язані безпосередньо з ухиленням від сплати податків (71%), а за 2009 р. цей показник складав 32%. Серед викритих злочинів чотири за так званими "податковим ямам" і підприємствами-"вигодонабувачами". Відповідно до матеріалів кримінальних справ з цих підприємств державі завдано збитків на 2,9 млн.грн., з яких відшкодовано до держбюджету 1,9 млн.грн.

Як повідомив Д.Резніченко, податковою міліцією минулого року виявлено та припинено діяльність фіктивного суб'єкта господарювання, конвертаційний центр і три факти порушення податкового законодавства підприємствами шляхом використання конвертаційних центрів.

Результатом проведених податковою міліцією заходів стало надходження в 2010 р. до держбюджету Україна 37,8 млн.грн. (на 1 млн.грн. більше, ніж у 2009 р.), у т.ч. майже 34 млн.грн. - за рахунок відпрацювання підприємств-мінімізаторів (зменшують свої податкові зобов'язання), 3,8 млн.грн. - за рахунок застосування заходів до підприємств-боржників.

У рамках операції "Бюджет" за 2010 р. було перевірено 53 підприємства групи підвищеного ризику (потенційних "ухильників" від сплати податків), у результаті чого до сплати донараховано майже 395 млн.грн. податків, у т.ч. 89,3 млн.грн. ПДВ, 69,5 млн.грн. податку на прибуток. Також в рамках операції попереджено відшкодування з держбюджету 18,5 млн.грн. ПДВ, зменшено задекларовані підприємствами збитки на 24,8 млн.грн., за фактами порушення податкового законодавства порушено три кримінальні справи.