ВАТ "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" (ХЕЛЗ) приступило до серійного виробництва ліфтових двигунів з висотою осі обертання 160 мм для використання у висотних будівлях. Про це 3 лютого повідомили "SQ" у прес-службі групи "УПЕК", до структури якої входить завод. У січні 2011 р. завод випустив 50 двигунів (марки АДБ160 L6/18 ЛБУ3), а з березня переходить на виробництво 250 двигунів на місяць.

За інформацією заводу, нові двигуни - трифазні асинхронні двошвидкісні малошумні з короткозамкненим ротором. Вони призначені для пасажирських, вантажопасажирських і вантажних ліфтів житлових, адміністративних та промислових будівель. Перший зразок двигуна був у 2010 р. переданий КП "Харківміськліфт" для випробування.

За словами гендиректора ХЕЛЗ Олександра Колеснікова, на замовлення "Укрелектромаш" СКБ "Укрелектромаш" закінчує розробку конструкторської документації більш потужного ліфтового двигуна з висотою осі 180 мм для використання в 16-поверхових будинках.

Довідка "SQ". ВАТ "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" з осені 2001 р. входить до індустріальної групи "УПЕК". Випускає більше 5 тис. конструктивних, електричних, кліматичних і монтажних видів електродвигунів для всіх галузей промисловості й аграрного комплексу, а також електронасоси. Виробничі потужності заводу - близько 50 тис. електротехнічних виробів на місяць.