ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) отримало на 2012 р. замовлень на виготовлення тягових електродвигунів на загальну суму 1 млрд. 200 млн.грн. Про це повідомив "SQ" в.о. директора заводу Володимир Глушаков. За його словами, очікується, що обсяги замовлень будуть збільшені за рахунок замовлень з Росії. "Електроважмаш" забезпечує 80% потреби Росії в постачаннях тягових електродвигунів для виробництва електровозів і тепловозів. Завод також щомісяця постачає 102 двигуни на Луганський тепловозобудівний завод.

Як зазначив В.Глушаков, "Електроважмаш" відновив виробництво великих електричних машин, в основному - шахтних підйомників. У роки СРСР основним виробником цієї продукції був Харківський електромеханічний завод (ХЕМЗ). Тепер, у зв'язку з тим, що ХЕМЗ різко скоротив обсяги виробництва, "Електроважмаш" збільшив випуск великих електричних машин у 4-5 разів. Також на заводі готується документація та дослідна партія зразків нових електродвигунів для вагонів метро, ​​які будуть виробляти в Росії (в Москві та Санкт-Петербурзі).

Довідка "SQ". "Електроважмаш" виробляє електрогенератори для АЕС, ГЕС і ТЕС, а також тягові електродвигуни та генератори для локомотивів і шахтних підйомників.