"Укроборонпром" перерахував ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" 3 млн.грн. за виконані замовлення (завод виробляє системи керування для бронетехніки - "SQ"). Про це 1 листопада повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, підприємство також виконує замовлення для атомних електростанцій, але фінансова ситуація на заводі залишається дуже складною.

Губернатор зазначив, що коштів, які заробляє підприємство, вистачає, щоб не нарощувати заборгованість із зарплати, але немає можливості виплатити старі борги і звільнити людей, які "приходять на роботу, щоб відзначитися вранці і ввечері, бо роботи немає, але отримують за це повну заробітну плату". Ситуація ускладнюється тим, що не вдається реалізувати майно підприємства, як це передбачене планом санації. "Проведені вже треті торги, але покупців на майно не знайшлося. У п'ятницю я проводив нараду з цього питання за участю представників підприємства та керівника санації. Ми розглядали можливість внесення змін до плану санації для того, щоб залучити державну допомогу. За законодавством якщо підприємство перебуває в стадії банкрутства або санації, держава не має права надавати йому матеріальну підтримку. Раніше ми в ній і не потребували, тому що розраховували, що реалізуємо частину майна", - підкреслив М.Добкін.

Він також зазначив, що один з потенційних покупців виграв торги на продаж майна заводу на 5,7 млн.грн., попередньо сплативши 570 тис.грн. застави. Переможець торгів більше на зв'язок із санатором не виходив, і вже минув той час, коли він мав право викупити вигране майно. Бізнесмени втратили 570 тис.грн. застави, яка потрапила до бюджету заводу ім.Шевченка і була направлена на виплату заборгованості із зарплати. "Ця ситуація говорить про низьку привабливість майна заводу для бізнесменів", - заявив М.Добкін.

Довідка "SQ". ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. У 1992-1997 рр. на заводі освоїли серійне виробництво електронних систем, приладів, блоків та датчиків, призначених для використання в різних видах бронетанкової техніки.
З серпня 2009 р. завод проходить процедуру банкрутства, керівник санації - Олександр Байдацький.