ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ) підписало протокол про наміри з Харківським державним НДІ "Укрдіцемент". Як повідомили "Бізнес-новини Миколаєва", в протоколі йдеться про розробку технічних умов з використання червоного шламу, побічного продукту МГЗ, у різних галузях господарства.

Згідно з повідомленням підприємства, в 90-х роках "Укрдіцемент" і завод уже співпрацювали. Зараз вчені готові реанімувати наявні напрацювання та оформити технічні умови для кожного напрямку подальшого використання червоного шламу. Наприклад, у чорній металургії червоний шлам може застосовуватися як компонент при виробництві металу, що йде на експорт. Використання шламу в процесі виробництва скла значно покращує його властивості. Скло змінює свої якості і набирає міцність при випаленні. Фізико-хімічний склад червоного шламу дозволяє використовувати його на підприємствах, що виробляють бетон. Бетон, у якому як наповнювач замість піску застосовано шлам, швидше набирає свою марочну міцність, що дуже важливо, наприклад, у гідротехніці.

За словами директора НДІ Ігоря Дмитренка, особливо великі перспективи у червоного шламу в сільському господарстві. Наукові дослідження підтверджують, що в певних пропорціях він є результативним добривом при вирощуванні зернових, овочів і фруктів.

Довідка "SQ". Миколаївський глиноземний завод був уведений в експлуатацію 1980 р. У 2000 р. він був включений до технологічного ланцюжка компанії "РУСАЛ". МГЗ є одним з найбільших виробників сировини для алюмінієвої промисловості в Європі, його виробнича потужність становить 1 500 000 т глинозему на рік. Завод сертифікований відповідно до вимог стандартів ISO 9001, ISO 14001 та OHSAS 18001.