"Сільгоспвиробникам Харківської області не варто захоплюватися озимою пшеницею іноземної селекції", - заявив 30 квітня журналістам директор Інституту рослинництва ім.Юрьева Національної академії аграрних наук Віктор Кириченко.

За його словами, восени в області було засіяно озимої пшеницею 509 тис.га, навесні пшениця не зійшов приблизно на 165 тис.га. У державному реєстрі 172 сорти озимої пшениці, 39 з яких - іноземної селекції (Канада, Росія, Чехія, Сербія та ін.). В області був використаний ряд місцевих сортів і майже всі 39 іноземних сортів. "Сільгоспвиробники на свій страх і ризик закуповують імпортні сорти в гонитві за їх високою продуктивністю. Але в області більш складний клімат, ніж в наприклад, Чехії або Франції", - відзначив В. Кириченко.

За його словами, в області відзначалася загибель сортів місцевої селекції тільки в тих випадках, коли не дотримувалися технологія сівби. Але при цьому сільгоспвиробники відзначають, що краще за всіх перезимували сорти харківської та донецької селекції, потім - сорти одеської та краснодарської селекції, а потім вже - сорти інших селекцій. Зараз в області насінням харківської та донецької селекції засівається близько 30% площ озимої пшениці, близько 50% - насінням одеської селекції, і близько 12% -  імпортними сортами..

За словами В. Кириченко, не потрібно панікувати з приводу загиблих озимих. За останні 60 років були роки, коли гинуло від 10 до 67% озимих. Головне те, що вже вирішено, ніж засівати "вибули" площі. 50% площідей буде засіяно ранніми зерновими і 50% - пізніми культурами. "Це правильно, тому що вже пізно сіяти ячмінь і овес. В хороших господарствах їх уже посіяли", - відзначив В. Кириченко.