ЗАТ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (Харківська обл.) планує запустити термічне виробництво практично на повну потужність і впровадити енергозберігаючі технології, а отримане зайве тепло використовувати для опалювання як заводу, так і мікрорайону Лозової. Про це повідомили "SQ" у прес-службі групи "УПЕК", до структури якої входить завод.

За даними прес-служби, величезні будівлі цехів заводу будувалися за радянських часів, коли вартість енергоносіїв ніхто не рахував, у результаті тепер у собівартості продукції витрати на енергоносії складають понад 15%. Прагнучи знизити енерговитрати, на заводі відмовилися від централізованого теплопостачання, переходять на застосування економічних вбудованих і дахових котелень. Запускають в експлуатацію компресорні з новим енергозберігаючим обладнанням. "У побутових приміщеннях налагоджений хороший тепловий режим, у виробничих приміщеннях ще належить колосальна робота", - підкреслили в прес-службі. У 2011 р. на заходи щодо оптимізації системи теплопостачання заводу буде виділено більше 16 млн грн. За рахунок заходів з енергозбереження планується також отримати економію в 12-16 млн. грн., яка буде спрямована, зокрема, на збільшення зарплати і в преміальний фонд.

Довідка "SQ". ЗАТ "Лозівський ковальсько-механічний завод" спеціалізується з масового великосерійного виробництва поковок 300 різних найменувань, встановлена ​​потужність - до 180 тис. т поковок на рік. Завод виробляє мости для тракторів, дорожньо-будівельної техніки, виробляє мости для автобусів, деталі для рухомого складу залізниць.

У 2010 р. чистий прибуток ЛКМЗ склав 466,7 млн.грн. (у 2009 р. - 113,9 млн.грн.). Прибуток підприємства - 25,5 млн.грн. (у 2009 р. збиток склав 31 млн.грн.).