Національний банк має намір відібрати банки для надання їм статусу дистриб'юторів з продажу пам'ятних монет НБУ. Про це йдеться в листі НБУ № 11-312/1396 від 30 березня. "З метою визначення дистриб'юторів Національного банку з продажу пам'ятних монет України пропонуємо банкам у термін до 15 квітня направити відповідне письмове звернення до департаменту готівково-грошового обігу НБУ", - наголошується в листі. Письмове звернення має містити наступну інформацію: про належність банку до тієї чи іншої групи банків, про наявність дозволу НБУ на проведення операцій з банківськими металами на внутрішньому ринку, про кількість філій та відділень банку по Україні, про наявність спеціалізованих місць для реалізації монет, про річний обсязі продажу фізособам пам'ятних монет та банківських металів за останні три роки, про наявність досвіду співпраці з асоціацією нумізматів України.

Банки-претенденти, крім того, повинні поінформувати НБУ про проведення ними рекламних заходів та аукціонів з продажу пам'ятних монет за останні три роки, а також про можливі обсяги реалізації пам'ятних монет у 2011 р. і про потребу в монетах на 2012 р. (http: / / bin.com.ua)

Довідка "SQ". НБУ і Національний банк Польщі мають намір домовитися про спільний випуск пам'ятних монет, присвячених проведенню фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 р., яка пройде в Польщі Україні в 2012 р.

Вкладники "Родовід Банку" через відділення "Ощадбанку" отримають свої кошти в повному обсязі. Про це заявив заступник голови НБУ Ігор Соркін. За його словами, 30 березня Кабмін прийняв рішення про виплату коштів вкладникам "Родовід банку" через державний "Ощадбанк". Для підготовки виплат коштів за вкладами "Родовід Банку" і передачі реєстрів вкладників в "Ощадбанк" з 31 березня припинилися виплати за вкладами та поточними рахунками фізичних осіб через мережу і банкомати "Родовід Банку". Відновлення виплат буде здійснюватися через мережу державного "Ощадбанку". "Ви зможете отримати свої кошти в повному обсязі, враховуючи нараховані відсотки, в визначеному для кожного вкладника відділенні "Ощадбанку", - завив І.Соркін. Про час і дату повернення вкладу кожен вкладник буде особисто проінформований "Ощадбанком". Окрім того, у відділеннях "Родовід банку" й "Ощадбанку" будуть розміщені номери телефонів колл-центру "Ощадбанку", який з понеділка (4 квітня 2011 р.) почне роботу, і в якому ви зможете отримати відповіді на будь-які питання щодо повернення вкладів. (http:/ / www.oschadnybank.com)