Масовий мор риби внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС несе загрозу випадків ботулізму. У Держпродспоживслужбі Харківської області закликали не купувати рибу на стихійних ринках.

Ботулізм - це важке харчове отруєння, пов'язане з вживанням харчових продуктів, що містять ботулотоксин. Воно може призвести до смерті.

Основними клінічними ознаками ботулізму є неврологічні розлади: порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість. Першими проявами ботулізму можуть бути діарея, блювання, незначне підвищення температури, біль у животі. За тяжкої форми захворювання страждають функції дихальних м'язів, унаслідок чого смерть може настати від дихальної недостатності.

Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 10 днів.

У 2022 році в Харківській області було кілька випадків ботулізму, в одному причиною став в'ялений синець, який чоловік купив на дрібній торговій точці, в іншому - в'ялений карась. У 2021-му році по всій Україні на ботулізм захворіли 98 осіб, десять із них померли.

Мертву або вмираючу рибу неможливо зробити безпечною для споживання. Жоден спосіб приготування не гарантує її безпеку: таку рибу не можна вживати, зокрема сушити, в'ялити й коптити. Раніше фахівці вже говорили, що така риба могла потрапити і на харківські ринки.

Як уникнути ботулізму

  • не купувати рибу невідомого походження і виробництва на стихійних ринках і в невідомих осіб;
  • не вживати в їжу рибу в'ялену та сушену домашнього приготування,
  • у домашніх умовах не рекомендується виготовляти консерви з риби;
  • у разі виникнення будь-яких ознак захворювання на ботулізм слід не зволікати, не займатися самолікуванням, а терміново звертатися по медичну допомогу.