Богодухівська громада Харківської області відмовилася відкривати школи. Навчання у школах громади у 2023-2024 навчальному році й надалі відбуватиметься в онлайн-режимі, заявили в Богодухівській міськраді. 

Богодухівська громада розташована на північному заході Харківської області неподалік україно-російського кордону. До війни тут проживало близько 50-ти тисяч осіб. До складу громади входять місто Богодухів, два селища міського типу - Гути і Шарівка, 11 селищ і 64 села. У громаді 18 шкіл (гімназій, ліцеїв). 

Рішення не проводити заняття в школах ухвалила місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 

Причина - неможливість забезпечити безпеку дітей і персоналу навчальних закладів, оскільки Богодухівська громада перебуває в зоні досяжності ворожих РСЗВ, ракетних систем типу С-300 тощо.

Школи та інші навчальні заклади Харківської області перевели на дистанційне навчання після початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року.

7 липня 2023 року регіональна Рада оборони дозволила навчальним закладам повернутися до очної форми навчання. Однак навчальний процес за партами розпочинати тільки там, де є захисні споруди. Наявності найпростішого укриття недостатньо. 

Через відсутність захисних споруд уже кілька громад відмовилися відкривати школи. Це:

У Харкові в більшості шкіл є тільки найпростіші укриття. Міська влада зараз вивчає варіанти того, як організувати очне навчання, щоб забезпечити максимальну безпеку для дітей. У міськраді кажуть, що більшість батьків за те, щоб діти повернулися до шкіл. Розглядають найнесподіваніші варіанти - навіть навчання в приміщеннях метро.