Газотурбінні та газопоршневі установки можуть замінити в Харкові ТЕЦ, що вийшли з ладу. Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону.

З 22 березня російські війська активізували удари по об'єктах енергетичної та теплової інфраструктури. Мер Ігор Терехов заявляв, що РФ майже знищила основні енергетичні об'єкти в Харкові. Через це опалювальний сезон довелося закінчувати раніше за графік.

Зокрема, було пошкоджено ТЕЦ-5. Вона не може виробляти тепло та електрику. У керівництві підприємства повідомили, що на відновлення ТЕЦ знадобиться не один рік.

Терехов говорив, що внаслідок обстрілу 11 квітня в Харківський області було пошкоджено ТЕЦ, яка живить місто.

У таких умовах потрібні альтернативні варіанти постачання Харкова теплом і світлом.

За словами Харченка, газотурбінні та газопоршневі установки - меншого розміру і більш мобільні. Їх простіше замаскувати. Газопоршневі двигуни можна заховати в паркінгу під багатоквартирним будинком, у занедбаному цеху, у неробочому підземному переході.

Ще одна перевага - газопоршневі установки можна ввести в дію за півроку, а газотурбінні - за рік-півтора.

Харченко вважає, що ситуація в енергосистемі України загалом складна, але керована. Працюють з'єднання з європейськими країнами. Розрахунки, які робить Центр досліджень енергетики, показують, що, найімовірніше, відключення світла будуть необхідні. У Харкові та Харківській області вже діють графіки відключень. Схожа ситуація в Одесі. Чи вводитимуть такі обмеження в інших регіонах, у Центрі не прогнозують. Але радять людям не заготовлювати продукти, які потрібно зберігати в морозилках: гарантій, що електрика подаватиметься безперебійно, немає.

"Але з іншого боку, ніякого апокаліпсису, ніякої ситуації, коли ви дві доби без електрики, - цього точно не буде", - заявив Харченко.

Доктор технічних наук, професор, голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики, генеральний директор "Solar Generation" Станіслав Ігнатьєв у коментарі SQ пропонує застосувати децентралізацію опалювальної системи: встановлювати модульні котельні в мікрорайонах. Модульна котельня може забезпечувати теплом до 10 будинків. Децентралізація опалення допоможе зменшити ризики руйнування системи під час обстрілів.