У Харкові стало більше школярів, які навчаються в класах на станціях метро, повідомив мер Ігор Терехов.

Якщо спочатку була 1000 учнів, то зараз у метрошколі навчається вже 1064 учні. 

За оцінкою мера, перші тижні навчання в комбінованому режимі показали, що ідея створення метрошколи була вдалою. Міська влада планує обладнати нові класи.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ харківські школи перевели на дистанційне навчання. У липні 2023 року обласна Рада оборони дозволила повернути офлайн-навчання за умови, що в навчальних закладах будуть захисні споруди. У харківських школах є тільки найпростіші укриття. Міська влада вирішила обладнати класи в метро, яке крім перевезення пасажирів працює цілодобово і як бомбосховище.

Харківські школярі навчаються на п'яти станціях метро:

  • "Перемога";
  • "Університет";
  • "Метробудівників";
  • "Тракторний завод";
  • "Академіка Павлова".

Тут облаштували 17 кабінетів площею 40 кв. метрів кожен із шумоізоляцією, партами та необхідним обладнанням. Кожен клас розрахований на 20 дітей.

Спочатку сформували 60 класів із понад тисячі дітей (23 класи - це першокласники). Потім кількість класів збільшили.

У дітей по три основні уроки. Для молодшої школи це читання, математика і письмо, для середньої - українська мова та література, математика та історія. Інші предмети вони вивчатимуть онлайн. Тривалість уроків - 30-45 хв залежно від віку учнів. 

Навчання буде організовано у дві зміни - з 9:00 до 12:00 та з 13:00 до 16:00. До станцій метро дітей підвозить спеціальний автобус. Для учнів організовано безкоштовне харчування.