Харківські школярі навчатимуться на п'яти станціях метро, повідомила директор Департаменту освіти Ольга Деменко.

Це станції:

  • "Перемога";
  • "Університет";
  • "Метробудівників";
  • "Тракторний завод";
  • "Академіка Павлова".

Тут облаштували 17 кабінетів площею 40 кв. метрів кожен з шумоізоляцією, партами та необхідним обладнанням. Кожен клас розрахований на 20 дітей.

У кабінетах працюватимуть вчитель і тьютор - спеціаліст, який зустрічатиме і проводжатиме дітей, займатиметься з ними під час перерви та обіду. На перервах для дітей будуть проводити інтерактивні ігри.

У підземній школі організують безкоштовне харчування. На кожній станції будуть медик, психолог та охорона. Під час навчання дітей посилять наряди поліції, організують чергування працівників ДСНС.

Всього сформовано 60 класів із понад тисячі дітей (23 класи – це першокласники). Класи сформували тимчасові – з учнів різних шкіл. При цьому кожна дитина може повернутися до своєї школи на онлайн-навчання.

У резерві є ще вісім класів, і набір на навчання офлайн триватиме цілий рік.

Два-три дні школярі навчатимуться офлайн, в інші дні – онлайн. Щодня у дітей буде по три основні уроки. Для молодшої школи це читання, математика та письмо, для середньої – українська мова та література, математика та історія. Інші предмети вони вивчатимуть онлайн. Тривалість уроків – 30-45 хв залежно від віку учнів.

Навчання буде організовано у дві зміни – з 9:00 до 12:00 та з 13:00 до 16:00. До станцій метро дітей підвозитиме спеціальний автобус.

За даними Ольги Деменко, до Харкова станом на серпень 2023 року повернулося 40% учнів шкіл міста. 36% школярів залишаються там. Також повертаються до міста вчителя. Якщо на 1 вересня минулого року у місті працювало 53% освітян, то зараз – 68%.

Деменко наголосила, що звільняти вчителів, які перебувають за кордоном, не будуть. У мирний час планується створити онлайн-класи у кожній школі, щоб діти могли здобути українську освіту навіть за кордоном.