Мешканці районів Харківщини, розташовані поряд із зонами бойових дій, отримають дрова безкоштовно. Це допоможе їм обігріти свої будинки взимку. Гроші на закупівлю та доставку дров виділив уряд – для Харківської області це 66,6 мільйона гривень.

Щоб отримати дрова, потрібно звертатися до керівництва своєї територіальної громади. Керівники громад зобов'язані протягом кількох днів передати уточнену інформацію про обсяги закупівель та адреси кінцевих споживачів до Департаменту захисту навколишнього середовища та природокористування Харківського ОВС.

Комерційна ціна на дрова стартує від 600 гривень за кубометр. Дрова з дуба коштуватимуть значно дорожче – 2000-2100 гривень за кубометр. Як кажуть експерти, для опалення будинку площею 100 квадратних метрів узимку потрібно 10 кубів дубових дров. Але для економії рекомендується опалювати не всі приміщення, а, наприклад, одну кімнату - в ній і зимувати.

Скільки сімей може розраховувати на безкоштовні дрова? Якщо видавати по п'ять кубів за комерційною ціною, то виділеної Кабміном суми вистачить на 6,5 тисячі сімей, якщо не рахувати доставку. Якщо видавати по кубу – кількість щасливих власників зростає відразу в п'ять разів до 32-33 тисяч сімей. Число одержувачів пільги може змінюватись в залежності від якості та кількості дров. У цілому ж у сільській місцевості в Харківській області до війни проживало 500 тисяч осіб, або 150-160 тисяч сімей. Нині оцінити чисельність населення складно: багато хто евакуювався.

Безкоштовні дрова видаватимуть насамперед людям, чиє житло постраждало від обстрілів, а також незаможним верствам населення. Яка норма відпустки дров в одні руки не уточнюється.

У мерії Харкова повідомили, що підготовка до нового опалювального сезону триває за планом та підключення опалення планується розпочати з 15 жовтня. Якщо погода буде теплою, то для економії газу та електроенергії початок опалювального сезону можуть змістити на кілька днів.